Hvordan fungerer en airfryer?
En airfryer fungerer som en liten varmluftsovn, altså ved at varm luft sirkulerer inne i ovnen. På den måten kan du lage «fritert mat», men uten å faktisk fritere den. Airfryeren gir maten en god og sprø overflate samtidig som den beholder en saftig og myk kjerne. Ikke helt ulikt det en frityrkoker ville gjort, men med en luftfrityrkoker trenger du ikke å bruke like mye mye olje eller fett.
Så hva kan airfryeren brukes til?
Mange matretter tilberedes raskere i en airfryer sammenlignet med en stekeovn, da kombinasjonen av sterk varme og kraftig sirkulasjon på et mindre område gjør at maten blir fortere stekt. For noen matretter, som potetbåter, bacon og søtpotetchips, kan du halvere steketiden, noe som kan være nyttig i en hektisk hverdag.
Airfryeren er praktisk når man lager mat til små husholdninger, da du kan spare både strøm og oppvask. Den kommer i ulike størrelser, og er du en singelhusholdning holder det kanskje med en liten maskin.
Mange retter «gjør seg selv» i en airfryer. Varmluften sirkulerer 360 grader, noe som gjør at alle overflatene blir stekt samtidig. Det krever altså minimalt med oppfølging så fort du har lagt maten i kokeren.
I tillegg til at du kan bruke mindre fett, vil også overflødig fett renne ut av frityrkurven og ut i en egen beholder. Sammenlignet med en frityrkoker vil dette utgjøre en ganske stor forskjell for det totalte energiinnholdet i matretten.
Trenger man egentlig en airfryer?
Det finnes flere fordeler med en airfryer, men har kjøkkenmaskinen andre egenskaper enn en stekeovn med varmluftsfunksjon?
Med noen enkle triks vil en moderne ovn kunne brukes på samme måte som en airfryer. For å oppnå samme resultat i en stekeovn kan du ha maten på en rist med små eller store hull, ettersom hva du skal tilberede. Velegnet bakepapir vil også kunne sørge for god sirkulasjon i stekeovnen, slik at alle overflater blir eksponert.
Til tross for at en airfryer kommer i ulike størrelser, vil den sannsynligvis oppta en del plass på kjøkkenbenken. I tillegg til varierende størrelser, vil også prisen kunne svinge mellom ulike produsenter og etter hvor avansert airfryeren er. Det kan være lurt å tenke over hvor mye kjøkkenmaskinen vil bli brukt for å rettferdiggjøre utgiften.
Ofte er beholdere som følger med airfryere relativt små, så om dere er en stor husholdning kan det være problematisk å tilberede nok mat til alle på en gang. Den er muligens best egnet for små husholdninger, så om du skal tilberede 1-2 porsjoner laks eller kyllingfilet vil en airfryer gjøre jobben.
Hvordan rengjør man en airfryer?
Kjøkkenmaskinen er heldigvis ganske lett å rengjøre. Dette kan nok variere mellom ulike produsenter, men som regel trenger du bare å ta ut kurven fra airfryeren, la den avkjøle seg og sette den i oppvaskmaskinen. Den kan også vaskes for hånd med såpevann og svamp.
Steketid og temperatur: Airfryer vs stekeovn
Det er viktig å merke seg at steketid kan variere mellom produsentene, så sjekk med jevne mellomrom for å unngå at maten blir svidd eller underkokt.
Matrett |
Steketid og temperatur: Airfryer
|
Steketid og temperatur: Varmluft i stekeovn
|
Kyllingvinger
|
20 min på 180 °C
|
20-25 min på 200 °C
|
Potetbåter
|
10-15 min på 180 °C
|
20-30 min på 225 °C
|
Laksefilet
|
10 min på 180 °C
|
10-15 min på 180 °C
|
Grønnsaker
|
25-30 min på 200 °C
|
30-45 min på 210 °C
|
Søtpotetchips
|
5-10 min på 180 °C
|
20 min på 140 °C
|