Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Pinnekjøtt trinnbilder

Utvanning og damping av pinnekjøtt

Ferdig pinnekjøtt er saltet, tørket og kanskje også røkt, og er helt avhengig av å vannes ut før tilberedning.

At kjøttet før utvanning er for salt til å nytes, er de fleste enige om. Hvor lenge kjøttet skal vannes ut og dampes for å bli perfekt, finnes det derimot mange meninger om. Ofte er det regionale forskjeller i hvor salt man foretrekker kjøttet og hvor salt kjøttet i utgangspunktet er når det er tørket.

Huskeregel

Huskeregelen er 30-3. Det vil si 30 timer utvanning og 3 timer damping.

Det som skjer ved utvanning er at kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og at saltmengden reduseres. Om du har tilberedt pinnekjøtt i årevis og er fornøyd med en viss utvanningstid, er det ingen grunn til å endre på dette. Årelang testing av utvanningstider, vanntemperatur og dampetid har ført fram til anbefalinger vi i Matprat står inne for. Dette er tider som vil gi et godt resultat uansett. Huskeregelen er 30-3, det vil si 30 timer utvanning og 3 timer damping.

Bruk samme huskeregel med 30 timer utvanning og 3 timer damping for pinnebog.

Slik gjør du

  1. Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i ca. 30 timer i romtemperatur. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Lunkent vann gir raskere utvanning. Pinnekjøtt av sau bør dampes litt lenger enn pinnekjøtt av lam.

Pinnekjøtt trinnbilder

  1. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme i ca. 3 timer, med lokket tett på. Pass på så det ikke koker tørt (etterfyll med litt vann om nødvendig). Skal du servere grove julepølser eller vossakorv til pinnekjøttet, kan pølsene dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

Pinnekjøtt trinnbilder

    1. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen etter damping. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.

Pinnekjøtt trinnbilder

Server pinnekjøttet med kålrotstappe, kokte poteter og kokesjy. Hvis du vil kan du også bruke kokesjyen til å lage en saus til pinnekjøttet.

Nødløsning

En klassisk tabbe i julestresset er å glemme å vanne ut pinnekjøttet. Har du ikke mulighet til å endre planer og servere pinnekjøttet en dag senere, finnes det en kriseløsning. Ha pinnekjøttet i en kjele og fyll denne med kaldt vann. Varm sakte opp til kokepunktet og la det trekke til kjøttet slipper beina. Dette er ikke den ideelle måten å gjøre det på. Med denne løsningen er det lurt å gjøre klart ekstra drikkevarer, da det kommer til å smake litt saltere enn vanlig.

 

Kommentarer

  • Henning Nesse

    Jeg bruker fenabog og om jeg vanner den i 30 timer blir den fullstendig smakløs. Nå bruker jeg ganske my vann i forhold til kjøttvekten; ca 5 ganger mer vann enn kjøtt, men 15-18 timer er ideelt for meg og min familie. Men som vintapperen sa: Hver sin smak! Følger jeg 3 timers anbefalingen for damping faller alt kjøttet fra bena og det blir bare en masse som minner litt om renskåret kjøtt i store biter.

  • Trond Nyhus

    skal vannet byttes ila de 30 timer?

    • Ann-Christin Bru

      Hei Trond! Du trenger ikke å bytte vannet. Mvh. Ann-Christin, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13858, server:MP-PRD-WEB15 20.04.2025 05:20:12 handleliste stengt