Hopp til hovedinnhold

Biff storfe - Ytrefilet

Ytrefilet

Ytrefileten er blant de møreste stykningsdelene fra storfe. Plasseringen på dyret og den fine marmoreringen gjør kjøttet mørt og smakfullt, og enkelt å lykkes med! Ytrefilet egner seg godt til både grill og steking i panne, enten helstekt eller skåret i skiver som biff.

Biff med kimchi
Det som gjør ytrefileten så populær, er at den har indrefiletens naturlige mørhet og entrecôtens gode smak, så her kan du være sikker på å få en skikkelig “meaty treat”.
Matfaglig rådgiver Marta
Biffer av ytrefilet av storfe

Råvareinformasjon
Ytrefileten er naturlig mør, noe som gir utrolig godt og saftig kjøtt. Den kan stekes med eller uten fettkappe, skjæres i skiver eller helstekes. Uansett hva du velger, kan du være sikker på en god spiseopplevelse.  Godt marmorert ytrefilet egner seg også godt til tørrmodning. 
 
Mengdeberegning:  
150 – 180 gram per person. 

Næringsinnhold per 100 g: 
Kilokalorier/kilojoule: 118 kcal/497 kJ 
Fett 3,1 % 
Protein: 22,5 %  
Karbohydrater: 0%  
 
Oppbevaring/holdbarhet:  
Om kjøttet oppbevares riktig, er holdbarheten minst 2 uker i kjøleskap. Mange synes kjøttet blir bedre om det får ligge en god stund lenger enn oppgitt holdbarhetsdato. Dette forutsetter riktig oppbevaring og emballasje. Så lenge kjøttet lukter godt og har en frisk farge, er det ingenting i veien for å spise det. 

Hvor på dyret:  
De to ytrefiletene sitter en på hver side langs ryggraden på storfeslaktet, fra hoften og oppover. Ytrefileten er jevnt tykk hele veien. En hel filet veier ofte 2,5 – 5.5 kg  avhengig av størrelsen på slaktedyret. Den kan tilberedes som hel filet, eller skjæres opp i skiver som biff. 

Ytrefilet av storfe i biffer

Lett og fin marmorering

I ytrefilet er marmoreringen synlig ved flere, tynne linjer og prikker, jevnt fordelt i kjøttstykket. Dette er fett som smelter under tilberedningen, og gjør hele kjøttet saftig og mørt. 

Å se etter tynne, fine linjer når du velger biff er en sikker vinner. 

Tilberedning

Reinsdyrbiff -  trinnbilder steking i panne

Perfekt stekt biff? Ja, takk! Ta biffen ut av kjøleskapet i god tid, og la den temperere før steking. Tørk av kjøttet, og krydre godt med salt og pepper. Varm opp panna skikkelig, før du har i olje. Når kjøttet freser i kontakt med panna, er det klart. Lager du flere om gangen, ha god avstand mellom biffene, og ikke stek for mange om gangen. Snu biffen med en klype. Bruk gjerne et steketermometer, så får du den så rå eller gjennomstekt du vil. Ta biffen ut av panna, og la den hvile på en fjøl i noen minutter før du skjærer i den slik at kjøttsaftene får satt seg godt i kjøttet.

Finn din perfekte kjernetemperatur:

Rå: 50 °C

Lite stekt: 55 °C

Medium: 60 °C

Medium pluss: 65 °C

Gjennomstekt: 70 °C

Hva skal du ha til?

Velg blant våre favoritter og finn en perfekt match til din neste biffmiddag