Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Jente med egg

Hvor mange egg kan jeg spise?

Egg har et høyt innhold av en rekke næringsstoffer med viktige oppgaver i kroppen. I Norge spiser hver av oss cirka et halvt egg om dagen.

Kort oppsummert viser forskningen at egg gjerne kan inngå i et sunt og variert kosthold.

En rekke studier finner ingen sammenheng mellom et moderat inntak av egg (1 egg om dagen) og risiko for hjerte- og karsykdom i den generelle befolkningen. Dagens inntak er et halvt egg om dagen.

Det er begrenset med forskning på høyere egginntak, og per i dag ikke grunnlag for å hevde at mer enn ett egg daglig har negative helseeffekter.

Så er du glad i egg, kan det godt være en del av hverdagskostholdet ditt, sammen med mye grønnsaker, frukt og grove kornprodukter, og de andre matvaregruppene som hører med i et ellers variert og sunt kosthold.

Hvilke næringsstoffer bidrar egg med?

Egg er en næringstett matvare. Det vil si at den inneholder mange næringsstoffer med relativt få kalorier.

Dersom du for eksempel spiser en omelett med 2 egg gir dette kroppen påfyll av energi tilsvarende 160 kalorier. Samtidig får du hele tolv ulike vitaminer og mineraler. I tillegg er egg rikt på protein og kolin, og kilde til omega 3 fettsyrer.

Les mer: Proteiner i egg

I Norge har inntaket av egg holdt seg stabilt de siste årene, og vi spiser i dag omtrent et halvt egg per dag. Fordi forbruket av egg er relativt lavt sammenlignet med andre matvarer, bidrar ikke egg med mer enn to prosent av energien i kostholdet vårt. Likevel er egg den tredje største kostkilden til vitamin D, vitamin E, selen og folat.

Egg inneholder som nevnt en rekke næringsstoffer som er bra for oss, og eggeplommen er også kolesterolrik. Høye kolesterolverdier i blodet er knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdom, men det har vært uenigheter om hva som påvirker disse verdiene mest oppigjennom årene.

Kolesterol i mat - liten eller ingen påvirkning

Det er individuelle variasjoner i hvordan kolesterolnivå i blodet påvirkes hvis man spiser mat med mye kolesterol. Men, det er bred faglig enighet at for de aller fleste av oss har kolesterolet vi får i oss gjennom mat liten eller ingen betydning for kolesterolnivå i blodet.

Det en rekke forskere derimot mener at er viktig for kolesterolverdiene våre, er mengde og fremfor alt type fett i kostholdet. Et høyt inntak av mettet fett ser ut til å være den kostholdsfaktoren som påvirker kolesterolet mest i negativ retning. I tillegg er  røyking, overvekt og lite fysisk aktivitet ugunstig for blodkolesterolet vårt. 

Så de aller fleste av oss kan inkludere kolesterolholdige matvarer i det daglige kostholdet, uten at det innebærer noen helserisiko. Derimot tilfører egg kroppen flere helt nødvendige næringsstoffer.  

Les mer: egg og kolesterol.

Sist oppdatert: onsdag 12. mars 2025

Alexander, D.D., et al (2016). Meta-analysis of Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke.

Ding, J. & Zhang, Y. (2022). Relationship between egg consumption and metabolic syndrome. A meta-analysis of observational studies.

Drouin-Chartier, J.P., et al. (2020). Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis. 

Godos, J., et al. (2021). Egg consumption and cardiovascular risk: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies.

Helsedirektoratet (2024). Norkost 4. Landsrepresentativ kostholdsundersøkelse blant personer i alderen 18-80 år bosatt i Norge.

Mattilsynet (2024). www.matvaretabellen.no 

Mazidi M., et al. (2019). Egg consumption and risk of total and cause-specific mortality: an individual-based cohort study and pooling prospective studies on behalf of the Lipid and Blood Pressure Meta-Analysis Collaboration (LBPMC) Group. 

Mousavi, S. M., et al. (2022). Egg consumption and risk of all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. 

Rong, Y., et al (2013). Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies.

Tang H., et al (2020). Egg consumption and stroke risk: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies.

Virtanen, J. K., et al. (2016). Associations of egg and cholesterol intakes with carotid intima-media thickness and risk of incident coronary artery disease according to apolipoprotein E phenotype in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study.

Zhao B., et al (2022). Associations of dietary cholesterol, serum cholesterol, and egg consumption with overall and cause-specific mortality: systematic review and updated meta-analysis.

Podcast-episode: Visste du dette om egg?

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.13485, server:MP-PRD-WEB14 13.03.2025 19:11:16