Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Beef Jerky - tørket oksekjøtt

Beef Jerky - tørket oksekjøtt

Ingredienser

porsjoner
  • 400 g mørt biffkjøtt
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 2 ts grillkrydder eller kryddermix
  • 0,5 dl worchestershiresaus
  • 1 ss finhakket frisk koriander
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 157 kcal
Fett 6 g
Protein 21 g
Karbohydrater 3 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (10)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Jerky kommer fra inkaenes ord for tørket kjøtt, ch'arki. Fjellfolket tørket lamakjøtt og brukte det som reisemat. Den sterke solen og den kalde fjelluften var perfekt for å lage kjøtt med lang holdbarhet uten nedkjøling. Beef Jerky er veldig vanlig i USA. Jerky er perfekt som snacks på tur og veldig enkelt å lage selv.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 400 g mørt biffkjøtt
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 2 ts grillkrydder eller kryddermix
  • 0,5 dl worchestershiresaus
  • 1 ss finhakket frisk koriander
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 157 kcal
Fett 6 g
Protein 21 g
Karbohydrater 3 g

Slik gjør du

trinn du kan merke av

Spis tørket kjøtt som et godt energitilskudd, eller rett og slett som snacks i fjellet.

Vi har lange tradisjoner for å lage tørket reinsdyrkjøtt.

Tips:

Den oppgitte temperaturen på 50 grader er så lav fordi kjøttet skal tørke og ikke bli varmebehandlet slik at proteinene koagulerer. Kjøttet skal fortsatt være "halvrått" men tørket. Har du en unøyaktig termostat i ovnen din, kan temperaturen komme opp i over 75 grader. Dette kan skje i noen komfyrer hvis termostaten er litt treg med å koble ut.

Og når vi vet at moderne komfyrer varmes fort opp, og er godt isolert, er det lett å forstå at temperaturen fort kan bli for høy under stekingen. Det skal ikke mange minuttene til for å gjennomkoke et tynt stykke kjøtt.

Vi har opplevd det samme problemet ved langtidssteking av store stykker, (70 grader i 8-12 timer) at temperaturen svinger fra under 70 grader til nesten opp 100 grader under stekeprosessen. Derfor har vi ikke noe om langtidssteking på våre sider. 

Med å ha døra på gløtt, får man en raskere uttørking, og du unngår at temperaturen stiger etter at en eventuelt "litt treg" termostat har koblet seg ut = jevnere temperatur rundt 50 grader.

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12177, server:MP-PRD-WEB13 21.11.2024 16:49:44