Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Sjokolade-Pavlova

Sjokoladepavlova med friske jordbær

Ingredienser

12  porsjoner

Marengsbunn:

  • 4 stk. romtemperert eggehvite
  • 0,25 ts salt
  • 250 g sukker
  • 2 ts maisenna
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 50 g kokesjokolade

Eggekrem:

  • 5 stk. eggeplomme
  • 3 dl melk
  • 0,5 dl sukker
  • 2 ss maisenna
  • 3 stk. gelatinplater

Fyll:

  • 2 dl kremfløte
  • 400 g jordbær
  • 30 g kokesjokolade
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 246 kcal
Fett 11 g
Protein 5 g
Karbohydrater 33 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (8)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Den velkjente kaken Pavlova er en favoritt hos mange. Her har marengsen fått selskap av sjokolade, og mellom de sprø marengsbunnene lurer en fløyelsmyk eggekrem laget av trygge, norske egg og røde, friske jordbær. Smaken blir rett og slett himmelsk!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

12  porsjoner

Marengsbunn:

  • 4 stk. romtemperert eggehvite
  • 0,25 ts salt
  • 250 g sukker
  • 2 ts maisenna
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 50 g kokesjokolade

Eggekrem:

  • 5 stk. eggeplomme
  • 3 dl melk
  • 0,5 dl sukker
  • 2 ss maisenna
  • 3 stk. gelatinplater

Fyll:

  • 2 dl kremfløte
  • 400 g jordbær
  • 30 g kokesjokolade
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 246 kcal
Fett 11 g
Protein 5 g
Karbohydrater 33 g

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.
  2. Brekk sjokolade i små biter, og ha dem i en glassbolle. Sett bollen over en liten kjele med vann (obs! bollen må ikke komme i kontakt med vannet i kjelen). Sett kjelen på platen og kok opp vannet. Når vannet koker, skru platen på laveste temperatur eller trekk kjelen til side, og la det stå til sjokoladen har smeltet. Ta bollen av kjelen når sjokoladen har smeltet slik at den avkjøles litt.
Du kan også smelte sjokoladen i mikrobølgeovn, men pass på slik at den ikke svir seg.
  1. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
  2. Vend inn siktet maizena og eddik med en slikkepott. Ha i avkjølt, smeltet sjokolade og vend forsiktig rundt et par ganger til.
  3. Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn to sirkler etter en kakeform eller en tallerken, ca 20 cm i diameter. Fordel blandingen i sirklene og form det til to kaker, ca. 2,5 cm høye.
  4. Stek kakene ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnene er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnene stå i stekeovnen til de er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.
  5. Visp sammen eggeplommer, melk, sukker og maizena i en kjele til eggekrem. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen. Varm opp smeten under omrøring til kremen begynner å tykne. Avkjøl kremen i kaldt vann. 
Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
  1. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen. Rens jordbær og skjær dem i tynne skiver. Smelt sjokolade i en glassbolle over vannbad.
Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.
  1. Legg en marengsbunn på et fat. Ha på halvparten av kremblandingen og jordbærskivene. Legg på neste marengsbunn, resten av kremen og jordbærskivene. Pynt med litt smeltet sjokolade og et par hele jordbær med litt grønt.  

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Perfekt Pavlova

Podcast-episode: Rabarbra, asparges og jordbær – sesong for de norske vårfavorittene

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12177, server:MP-PRD-WEB13 25.11.2024 09:46:48