Hopp til hovedinnhold
matprat logo
LAMMESTEK MED SITRON, HVITLØK OG ROTGRØNNSAKER

Surret lammestek med rotgrønnsaker

Ingredienser

6  porsjoner
  • 1 stk. lammestek uten ben, ca. 1.5 kilo
  • 3 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss smør

Grønnsaker

  • 3 stk. pastinakk
  • 3 stk. gulrot
  • 12 stk. potet
  • 2 stk. hvitløk
  • 2 stk. sitron
  • 2 kvister frisk rosmarin
  • 3 dl vann (eller hvitvin)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 582 kcal
Fett 28 g
Protein 54 g
Karbohydrater 25 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (7)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En surret lammestek  gjør seg nærmest selv i stekeovnen. Fyll formen med steken, rotgrønnsaker, hvitløk, poteteter og halve sitroner. Etter noen timer er resultatet fantastiske smaker og et supert måltid.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

6  porsjoner
  • 1 stk. lammestek uten ben, ca. 1.5 kilo
  • 3 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss smør

Grønnsaker

  • 3 stk. pastinakk
  • 3 stk. gulrot
  • 12 stk. potet
  • 2 stk. hvitløk
  • 2 stk. sitron
  • 2 kvister frisk rosmarin
  • 3 dl vann (eller hvitvin)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 582 kcal
Fett 28 g
Protein 54 g
Karbohydrater 25 g

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovn til 125 °C. Krydre lammestek med salt og pepper. Brun steken i en varm stekepanne med smør, og legg den over i en langpanne eller en stor ildfast form. Stikk et steketermometer midt i den tykkeste delen av steken.
  2. Skrell gulrot og pastinakk og del i grove biter. Del poteter, hvitløk og sitron i to. Legg alt rundt steken og ha på et par kvister rosmarin.
  3. Hell på vann eller vin.
En stek som veier mer enn 2,5 kg trenger du ikke å brune i stekepanne først. Steken vil få sin bruning og farge i stekeovnen, siden den står over lengre tid.
  1. Sett langpannen midt i stekeovnen. Når termometeret viser 65-70 °C er steken medium stekt, og ved 76 °C er steken gjennomstekt. Steketiden kan variere etter tykkelse på kjøttet, men beregn ca. 2 timer på en stek som veier 1,5 kilo.
Ta vare på stekesjyen. Den er full av god smak og passer ypperlig som saus.
  1. La steken hvile 15-20 minutter før den skjæres opp. Kjenn på grønnsakene og poteten. Hvis de trenger litt lengre tid på å bli ferdige, kan de stå i ovnen mens steken hviler. Skru da opp temperaturen litt og øs stekesjy over.

Server gjerne lammesteken med stekesjyen og en god ripsgelé.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet. 

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Ett lammelår – fire middager

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12320, server:MP-PRD-WEB13 12.12.2024 19:22:19