Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Folat

Folat

Inntaket av B-vitaminet folat, også kalt folsyre, folinsyre og vitamin B9, er lavere enn anbefalt hos mange nordmenn, særlig blant kvinner. Tilstrekkelig inntak av folat knyttes til redusert risiko for nevralrørsdefekter i fosterlivet.

Folat er en av de åtte ulike B-vitaminene, som alle er vannløselige vitaminer. Vannløselige vitaminer har ikke kroppen lager av, med unntak av B12-vitamin. Hvis vi får i oss mer av de vannløselige vitaminene enn vi trenger, vil overskuddet som regel skilles ut med urinen. Det betyr at kroppen trenger jevnlig påfyll av vannløselige vitaminene i små doser.

Hvilke oppgaver har folat i kroppen?

  • Viktig for normal vevsdannelse hos gravide.
  • Spiller en rolle i celledelingsprosessen. Det betyr at vitaminet er viktig for at kroppen skal vokse og utvikle seg i vekstfasen og for vedlikehold av gamle celler senere i livet.
  • Nødvendig i kroppens aminosyresyntese, det vil si å lage proteiner.
  • Trengs for normal dannelse av blodceller.
  • Bidrar til normal psykologisk funksjon. 
  • Trengs for at immunforsvaret fungerer normalt.

Hvor mye folat bør du få i deg?

For menn, 18 år og eldre, er anbefalt daglig inntak av folat 300 mikrogram (μg). Voksne kvinner, gravide og ammende har et litt høyere behov på 400 μg per dag. Når menstruasjonen opphører er anbefalt daglig inntak for kvinner det samme som for menn.

Med jevne mellomrom gjennomføres det landsrepresentative kostholdsundersøkelser i Norge. Siste undersøkelse blant voksne, Norkost 3 i 2010/11, viste at gjennomsnittlig inntak av folat er lavere enn anbefalt nivå, både blant menn og kvinner. Minst 3 av 4 kvinner og 1 av 2 menn får i seg for lite folat.

  • Menn: 279 μg
  • Kvinner: 231 μg

*Verdiene inkluderer ikke bruk av eventuelle kosttilskudd. Når kosttilskudd ble inkludert i næringsstoffberegningene kom det gjennomsnittlige inntaket av folat nærmere anbefalingen.

Gode kiler til folat i kostholdet

Hva som er en god kilde til et næringsstoff avhenger av hvor mye matvaren inneholder av det aktuelle næringsstoffet, men også hvor ofte og/eller hvor mye det er vanlig å spise av den.

I et norsk gjennomsnittlig kosthold bidrar grønnsaker, frukt og bær og brød og kornvarer med om lag 1/3 hver av folat-inntaket. Av brød og kornvarer er det fullkornvariantene som inneholder mest folat. Når det gjelder grønt finner vi en del folat i grønne grønnsaker som rosenkål, spisskål, spinat, bladsalat og brokkoli. Frukt og juice har lite folat.

Andre eksempler på kilder til folat i kosten er lever og leverpostei, egg samt belgvekster som bønner, kikerter, erter og linser. Noen typer syrnet melk, yoghurter og hvit- og blåmugg kan også være folatkilder.

Tips for å få nok folat

Å ha et variert og balansert kosthold i tråd med de norske kostrådene danner grunnlag for god helse, og sikrer at kroppen får de næringsstoffene den trenger. Rådene som hjelper deg å dekke kroppens behov for folat er: 

  1. Spis fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Én porsjon tilsvarer 100 gram.
  2. Spis grove kornprodukter hver dag.
  3. La magre melkeprodukter være en del av det daglige kostholdet. Det anbefales tre porsjoner om dagen.
  4. Belgvekster er et fint supplement i hverdagskostholdet.
  5. Egg kan godt inngå i kostholdet til hverdags.

Hva skjer med folat ved matlaging?

Folat er et vitamin som ødelegges lett under varmebehandling. For at tapene av folat skal være lavest mulig bør ikke maten overkokes eller –stekes. Spis grønnsakene rå, eller tilbered dem fortrinnsvis ved damping eller kok i lite vann.

Sist oppdatert: mandag 6. august 2018

Geissler, C. & Powers H. (2011). Human nutrition. Twelth edition.

Helsedirektoratet, Mattilsynet og Universitetet i Oslo (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11.

Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Matvaretabellen 2018. Mattilsynet. www.matvaretabellen.no.

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12680, server:MP-PRD-WEB15 15.01.2025 08:34:53