Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hveteboller med sjokoladekrem

Hveteboller med sjokoladekrem

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 20 boller

  • 150 g smør
  • 950 g hvetemel
  • 150 g sukker
  • 0,25 ts salt
  • 2 ts malt kardemomme
  • 5 dl melk
  • 1 stk. egg
  • 25 g gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Fyll:

  • 300 g sjokolade ( se tips i fremgangsmåte)
  • 200 g romtemperert smør
  • 200 g melis

Pynt:

  • 4 ss honning , flytende type
  • 4 ss grovhakkede hasselnøtter ( kan sløyfes)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 9506 kcal
Fett 422 g
Protein 186 g
Karbohydrater 1171 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Hveteboller er kos – hveteboller fylt med sjokoladekrem er enda mere kos! Bruk den sjokoladen du liker best, og lag enten hvit sjokoladekrem, sjokoladekrem med melkesjokolade som på bildet eller en mørk og kraftig sjokoladekrem med 70 % sjokolade. Kos blir det uansett!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 20 boller

  • 150 g smør
  • 950 g hvetemel
  • 150 g sukker
  • 0,25 ts salt
  • 2 ts malt kardemomme
  • 5 dl melk
  • 1 stk. egg
  • 25 g gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Fyll:

  • 300 g sjokolade ( se tips i fremgangsmåte)
  • 200 g romtemperert smør
  • 200 g melis

Pynt:

  • 4 ss honning , flytende type
  • 4 ss grovhakkede hasselnøtter ( kan sløyfes)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 9506 kcal
Fett 422 g
Protein 186 g
Karbohydrater 1171 g

Slik gjør du

  1. Kutt smør i terninger.
  2. Ha hvetemel, sukker, salt, kardemomme, melk og egg i en bakebolle, og smuldre i gjæren.

    Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

  3. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. 
  4. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.  
  5. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse. 
  6. Del deigen i 20-25 emner, alt etter hvor store du vil ha dem. Trill emnene til runde boller og sett dem med litt mellomrom på noen bakepapirkledd stekebrett.
  7. Dekk til bollene og etterhev i 20-30 minutter.
  8. Pensle bollene med et sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen på 225 °C i 6–10 minutter. Avkjøl bollene på rist.
  9. Knekk sjokolade i biter og ha dem i en bolle. Sett bollen over en liten kjele med vann (vannbad). Obs! Bollen bør ikke komme i kontakt med vannet, da det kan bli for varmt for sjokoladen. Sett kjelen på kokeplaten og la vannet småkoke. Rør i sjokoladen innimellom, og ta den av platen straks den har smeltet. Du kan også smelte sjokoladen i mikrobølgeovn.
Velg den sjokoladen du liker best. Hvit sjokolade smaker godt sammen med norske jordbær, melkesjokolade (30-40%) er den vi har brukt på bildet og mørk sjokolade (70 %) gir en kraftig sjokoladesmak som egner seg godt om du skal servere bollene til svart kaffe.
  1. Kjør romtemperert smør og melis sammen i en kjøkkenmaskin med K-visp til blandingen er luftig og lys gul, ca. 5 minutter. Hell avkjølt, smeltet sjokolade i bollen og pisk til alt er godt blandet.
Er sjokoladen for varm vil kremen sprekke.
  1. Del bollene i to. Ha sjokoladekremen i en sprøytepose med riflete tipp og sprøyt kremen på bollene.

Pynt eventuelt med honning og hasselnøtter før servering. 

Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

Vi har flere gode oppskrifter på boller som du bør prøve, blant annet fastelavnsboller, svenske semlor og glutenfrie boller.

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12177, server:MP-PRD-WEB14 21.11.2024 13:01:13