Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Solskinnsboller

Solskinnsboller

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir 24 solskinnsboller

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 5 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Vaniljekrem:

  • 8 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 stk. vaniljestang eller 1,5 ts vaniljesukker
  • 8 dl melk
  • 2 ss maisenna

Fyll:

  • 100 g romtemperert smør
  • 2 dl brunt sukker
  • 1 ss malt kanel
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 7963 kcal
Fett 290 g
Protein 217 g
Karbohydrater 1051 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (8)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Solskinnsboller er gjærbakst som passer til alle anledninger. Bollene har en aromatisk smak av kanel og vaniljekrem. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir 24 solskinnsboller

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 5 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Vaniljekrem:

  • 8 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 stk. vaniljestang eller 1,5 ts vaniljesukker
  • 8 dl melk
  • 2 ss maisenna

Fyll:

  • 100 g romtemperert smør
  • 2 dl brunt sukker
  • 1 ss malt kanel
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 7963 kcal
Fett 290 g
Protein 217 g
Karbohydrater 1051 g

Slik gjør du

Før du starter med gjærdeigen er det lurt å lage vaniljekremen (eggekremen), så den blir helt avkjølt før den skal brukes. Kremen kan også lages kvelden før (eller kjøpes ferdig).

trinn du kan merke av
Vaniljekrem til kaker trinnbilder
Vaniljekrem til kaker trinnbilder
tangzhong lussekatter trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
kanelknuter trinnbilder
Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 
Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

Elsker du å bake? Hva med å prøve oppskriften vår på superdigge kanelknuter eller skolebrød

Solskinnsboller

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12510, server:MP-PRD-WEB15 30.12.2024 18:04:45