Hvor lenge et produkt er holdbart er avhengig av hvordan det har blitt håndtert før det ble lagt i kjøleskapet og hvilken temperatur det er i kjøleskapet. For enkelte varer er det viktig at temperaturen er så lav som mulig, mens andre varer kan bli ødelagt av for lav temperatur. Mange moderne kjøleskap har derfor ulike temperatursoner.
Kjøleskapstemperaturen skal ligge mellom 2 og 4° C.
Industripakket kjøtt og fisk har det best i originalemballasjen, og holdbarhetsdatoen gjelder så lenge kjøttet ikke har vært utsatt for store temperatursvingninger som for eksempel en lang kjøretur i varm bil.
Butikkpakket kjøtt og fisk fra ferskvaredisk bør tas ut av papiret og legges over på tallerken eller fat og dekkes med folie, lokk eller tilsvarende.
På store stykker kjøtt og fisk vil bakterier befinne seg kun på overflaten. Det er derfor best å vente med finoppdeling av kjøtt til du skal bruke det.
Egg har det best i kartongen. Der er de både beskyttet mot støt og mot påvirkning av råvarer med kraftig aroma. oppbevart riktig er norske egg holdbare svært mye lenger enn datomerkingen.
Oppbevaring i kjøleskap
Er du i tvil om matvaren er spiselig, så bruk sansene dine - se, lukt og smak på varen.
Produkt:
|
Holdbarhet i pose/skål/kartong:
|
Holdbarhet vakuumpakket:
|
Stek/grytekjøtt/kjøtt til koking
|
4-5 dager
|
14 dager
|
Lettsaltet og røkt kjøtt
|
10 dager
|
30 dager
|
Koteletter/biff
|
4 dager
|
14 dager
|
Kjøttdeig/ karbonadedeig/ medisterdeig
|
4 dager
|
8-10 dager
|
Røkte pølser
|
7 dager
|
21 dager
|
Medisterpølser
|
5 dager
|
14 dager
|
Rå kylling/kalkun
|
4 dager
|
8-10 dager
|
Stekt kylling/ kalkun
|
4-5 dager
|
8-10 dager
|
Ferskt/røkt pålegg (kokt/røkt skinke, sylte/rull, leverpostei, kylling- og kalkunpålegg mm)
|
7-10 dager
|
21 dager
|
Skåret spekepølse
|
-
|
3-4 måneder
|
Hel spekepølse
|
-
|
3-6 måneder
|
Rå egg, hele
|
3-4 måneder
|
-
|
Eggemasse, eggeplommer
|
2-3 dager
|
-
|
Eggehviter
|
8-10 dager
|
-
|
Hardkokte egg
|
2-3 dager
|
-
|
Eggeretter
|
2-3 dager
|
8-10 dager
|
Fersk fisk
|
2-3 dager
|
3-4 dager
|
Fiskemat
|
4-5 dager
|
8-10 dager
|
Middagsrester, supper og gryter
|
4-10 dager
|
-
|
Melk og melkeprodukter
|
6-20 dager
|
-
|
Sist oppdatert 26. september 2019