Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Oppbevaring i kjeleskap - oppbevaring av rester

Oppbevaring i kjøleskap

Er du usikker på hvor lenge du kan ha kjøttdeigen liggende i kjøleskapet før du bruker den, eller om de fiskekakene fortsatt kan serveres? Her har du noen kjappe tips til hvordan du oppbevarer ulike råvarer i kjøleskapet. 

Hvor lenge et produkt er holdbart er avhengig av hvordan det har blitt håndtert før det ble lagt i kjøleskapet og hvilken temperatur det er i kjøleskapet. For enkelte varer er det viktig at temperaturen er så lav som mulig, mens andre varer kan bli ødelagt av for lav temperatur. Mange moderne kjøleskap har derfor ulike temperatursoner.

Kjøleskapstemperaturen skal ligge mellom 2 og 4° C. 

Industripakket kjøtt og fisk har det best i originalemballasjen, og holdbarhetsdatoen gjelder så lenge kjøttet ikke har vært utsatt for store temperatursvingninger som for eksempel en lang kjøretur i varm bil.

Butikkpakket kjøtt og fisk fra ferskvaredisk bør tas ut av papiret og legges over på tallerken eller fat og dekkes med folie, lokk eller tilsvarende. 

På store stykker kjøtt og fisk vil bakterier befinne seg kun på overflaten. Det er derfor best å vente med finoppdeling av kjøtt til du skal bruke det.

Egg har det best i kartongen. Der er de både beskyttet mot støt og mot påvirkning av råvarer med kraftig aroma. oppbevart riktig er norske egg holdbare svært mye lenger enn datomerkingen. 

Oppbevaring i kjøleskap

Er du i tvil om matvaren er spiselig, så bruk sansene dine - se, lukt og smak på varen.

Produkt:

Holdbarhet i pose/skål/kartong:

Holdbarhet vakuumpakket:

Stek/grytekjøtt/kjøtt til koking

4-5 dager

14 dager

Lettsaltet og røkt kjøtt
 

10 dager

30 dager

Koteletter/biff

4 dager

14 dager

Kjøttdeig/ karbonadedeig/ medisterdeig

4 dager

8-10 dager

Røkte pølser

7 dager

21 dager

Medisterpølser

5 dager

14 dager

Rå kylling/kalkun

4 dager

8-10 dager

Stekt kylling/ kalkun

4-5 dager

8-10 dager

Ferskt/røkt pålegg (kokt/røkt skinke,
 sylte/rull, leverpostei, kylling- og kalkunpålegg mm)

7-10 dager

21 dager

Skåret spekepølse

-

3-4 måneder

Hel spekepølse

-

3-6 måneder

Rå egg, hele

3-4 måneder

 -

Eggemasse, eggeplommer

2-3 dager

-

Eggehviter

8-10 dager

-

Hardkokte egg

2-3 dager

 -

Eggeretter

2-3 dager

8-10 dager

Fersk fisk

2-3 dager

3-4 dager

Fiskemat

4-5 dager

8-10 dager

Middagsrester, supper og gryter

4-10 dager

-

Melk og melkeprodukter

6-20 dager

-

Sist oppdatert 26. september 2019

 

Kommentarer

  • Rolf Sæbø

    Hei! Er det noen som vet hvor lenge en kan oppbevare "prinsessepudding" i kjøleskap? Mvh. Rolf

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Rolf! Avhengig av hvordan du oppbevarer den bør den holde seg god i 2-3 dager. Hilsen Marta, Matprat

  • Tuva Wang

    Hei! jeg har igjen en halv karbonadedeigpakke, lønner det seg og ta ut karbonadedeigen og legge den i en pose eller bare ta pose rundt hele emballasjen til karbonadedeigen?

    • Cecilie Maske

      Hei, Tuva! Det kommer an på hvor lenge du har tenkt å oppbevare karbonadedeigen. Vi anbefaler å bruke den opp så raskt som mulig, helst innen et par dager. Da spiller det lite rolle hva du pakker den i, og du kan godt bare pakke litt plast rundt den originale emballasjen. Om du skal fryse inn resten, kan du godt flytte den over i en mindre pose - først og fremst for at den ikke skal ta så stor plass. Hilsen Cecilie, MatPrat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13485, server:MP-PRD-WEB15 16.03.2025 10:03:16 handleliste stengt