- Høsten er den store lammesesongen i Norge. Over 90 prosent av lammene blir slaktet i hovedsesongen, som er august til og med november. (2023).
- Fårikål er Norges nasjonalrett.
- Lammekjøtt spises mest i aldersgruppen 55 – 69 år.
- I fylkene Rogaland, Nordland og Troms spiser de mest lammekjøtt.
- I en undersøkelse svarer 31 % at de kunne tenke seg å spise mer lam. 62% sier at de oppfatter lam som smakfullt.(YouGov 2018)
- Gjennomsnittlig slaktevekt på lam er ca 20 kg.
- I 2023 ble det slaktet 1.109.588 sauer hvorav 944.240 var lam og 157.421 var ungsau og voksen sau.
- I gresslandet Norge er sauen viktig for å få utnyttet ressursgrunnlaget optimalt til matproduksjon. Med drøvtyggernes hjelp vil vi kunne produsere mat med utgangspunkt i lokale ressurser, helt i tråd med rådet fra FNs klimapanel. Faktisk kommer halvparten av sauens grovfôrandel fra utmarksbeite.
- De fleste sau og lam er på beite i utmak i sommerhalvåret. Hvor lenge avhenger av når beite blir godt nok om våren og hvor tidlig høsten kommer. Så dette varierer mye i det langstrakte landet vårt. Men dette innebærer at lammene beiter sammen med moren mesteparten av tiden fram til de skal slaktes om høsten.
- Sau og lam har som oss - behov for variasjon i kosten. Sauen har kløvd overleppe og kan derfor sortere det de spiser mer enn storfe, både etter planter og plantedeler. De er selektive i kosten, er stadig på vandring i terrenget, og liker seg derfor best hvor beitet er mest velsmakende og næringsrikt. I utmark beiter sauen helst småvokste grasarter og urter. I tillegg kan de spise endel lauv. Den varierte og næringsrike kosten sammen med god kondisjon, og melk fra moren har mest betydning for kjøttkvaliteten.
Les mer: Hva spiser sauen?
Les mer: Hvordan lever sau og lam?
Hvor mye lammekjøtt spiser vi i året?
Det er to ulike måter å beregne forbruk av kjøtt i Norge, engrosforbruk og reelt forbruk. Engrosforbruk er ikke korrigert for svinn på noen måte, Her beregnes forbruk ut fra antall tonn kjøtt som slaktes i Norge, justert for import og eksport. Det reelle forbruket er korrigert for svinn i alle ledd; bein og skjæreavfall, samt tilberedning og kasting av mat. Dette gir således et mer korrekt bilde av kjøttforbruket da det beregnes ut fra faktisk spist vare. For videre spørsmål om beregning av ulike typer svinn kan man kontakte Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (www.nilf.no).
Forbruket av lammekjøtt er relativt stabilt i Norge, og vi spiser i gjennomsnitt ca. 5,1 kilo lammekjøtt i året (engrosforbruk). Det samme tallet korrigert for svinn blir ca. 3,5 kilo (reelt forbruk).
70 % av alt lammekjøtt omsatt i dagligvarehandelen er kjøtt til middagsmåltider. Hele 78 % av dette er fårikålkjøtt og lammestek/lammelår.
Hvor ofte spiser vi lammekjøtt?
Vi spiser lammekjøtt i snitt ca. 16 ganger i året.
Hvor i landet spises det mest lammekjøtt?
Nordlendingene spiser mest per innbygger (Vesterålen topper med ca. 17 kg pr. person). Volummessig er Vest-Norge største region og står for hele 30 % av totalverdien.
Hvor mange sau og sauebønder finnes det i Norge?
I 2022 var det 928.234 vinterfôra sau fordelt på 13.255 gårder. Hver gård har i gjennomsnitt i underkant av 90 vinterfôra sau. Antall sauer per bruk har bare steget svakt de siste årene, og tendensen er at det blir flere store, men også flere svært små besetninger med sau. Rogaland, Vestland og Innlandet er de fylkene som har flest sau.
Les mer: Fakta om sau og lam.
Sist oppdatert: onsdag 18. september 2024