Rabarbra er et sikkert vårtegn. Bølgende grønne blader på røde saftige stilker med en syrlig smak og frisk duft. Her kan du se alt det gode du kan lage med rabarbara.
Rabarbrabonde Ida Marie Bræck Lundeby på Lundeby Gård i Råde i Østfold har det travelt i juni.
–Rabarbraen vokser fort hvis det er gode forhold om våren. Da er det for hektisk å holde ugraset unna. Vi fjerner blomstene så raskt vi ser dem. Blomstene tar energi fra plantene og reduserer avlingen.
– Innhøsting skjer i løpet av en dag eller to i starten av juni fordi ut fra erfaring vet vi at vi da får den beste kvaliteten. Vi høster mellom 10-15 tonn pr år.
Rabarbra ble på slutten av 1800-tallet en alminnelig del av kjøkkenhagene i Norge og en viktig del av matlagingen, da gjerne som syltetøy, saft og vinproduksjon.
Ida Maries bestefar plantet rabarbra på gården i 1935. I 2016 tok Ida Marie og mannen hennes over, og ett år senere produserte de sine første rabarbradrikker for salg.
–Når vi høster til pressing tar vi ikke med de tynneste stilkene, heller ikke stilkene som kommer fra blomsterstilken fordi disse er mye grønnere, sier Ida Marie.
Med nyhøstet rabarbra i kurven inviterte vi Martin Haub fra Bakemesterskapet til å lage deilig rabarbrabakst for oss.
Har du rabarbra i hagen, og lyst på en kakeutfordring? Da lager du Martin Haubs rabarbraterte fylt med mandelkrem, rabarbrakompott og diplomatkrem. Lekker, god og imponerende!
Alle elsker skolebrød, og for å gjøre bollene enda bedre er de fylt med både rabarbrakompott og vaniljekrem. Dette er bollene Martin disker opp med for å best mulig utnytte norsk rababra i sesong!
En sommerlig bløtkake med jordbær og rabarbra med fransk vri! Dette er kaken Martin lager til nasjonaldagen - en garantert suksess for festglade store og små. Med frisk rabarbra og søte jordbær i sesong kan du servere det beste av norsk sommer på ett og samme fat.
Hva får du om du kombinerer Martins franske croissanter med sommerens rabarbra og dessert-favoritten panna cotta? Jo, en moderne New York Roll, eller croissantsnurr, fylt med rabarbra-panna cotta. Imponerende og kjempegodt!
Her kan du finne alle de fantastiske oppskriftene våre med rabarbra.