Hel kalkun med skinn inneholder 13,8 % fett. Vi spiser mest kalkun til jul og nyttår. De fleste blir solgt frossen, men av og til kan man også finne fersk kalkun. Steketiden avhenger av størrelsen på kalkunen. En bra grunnregel er ½ time per kilo kalkun. Kalkunkjøttet er svakt rosa ved 68 °C og når det får hvile noen minutter blir det perfekt, saftig og godt. Frosne kalkuner selges med en pose innmat fra kalkunen som er perfekt å koke en god kraft på.
Tilberedning
Pensle kalkunen med smeltet smør iblandet salt og pepper, og stek kalkunen i ovn i på 180 °C i 1/2 time per kilo. Pensle gjerne kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden for å få gyllen og fin farge på kalkunen. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den.
Kjernetemperatur ferdig tilberedt
Det kan være litt vanskelig å plassere et steketermometer helt riktig på en kalkun. Derfor er det en god pekepinn å beregne ½ time steketid per kilo kalkun, og stikke en spiss kniv inn ved lårfestet (hvor den er senest stekt) for å se om kraften som kommer ut er klar.
Svakt rosa ved 68 °C
Gjennomstekt ved 72 °C
Beregning per person
Beregn minst ½ kg kalkun per person. Det vil si at man bør ha en kalkun på minst 6 kilo til 12 personer.
Alternative råvarer
Skal du servere kalkun til mange kan det være lurt å steke én hel kalkun, og supplere med kalkunfilet.