Lammebog selges hel med ben eller brukes til å lage lammebog i skiver, fårikålkjøtt og kjøttdeig av lam. Kjøper man lammebog med ben kan man bene det ut å få benfritt grytekjøtt.
Lammebog stekes som lammestek eller benes ut og surres som en liten stek.
Tilberedning
Lammebog er i utgangspunktet ikke mørt kjøtt, men kan bli både mørt og godt ved lang tilberedning. Lammebog kan stekes hel i en ildfast form dekket med aluminiumsfolie. Sett formen midt i ovnen på 150 °C, og stek i ca. 3 ½ time, til kjøttet er mørt og løsner fra bena.
Surret bogstek av lam er ypperlig som grytestek. Det vil si at stekes først braiseres under lokk i 45 minutter, og deretter uten lokk i nye 45 minutter. Hell sjy over steken med jevne mellomrom. Steken er rosa når termometeret viser 65-70 °C, og gjennomstekt ved 76 °C. La steken hvile 10-15 minutter før servering.
Lammebogen kan også benes ut, slik at kjøttet brukes som koke- og grytekjøtt. Da bør det koke/trekke i 1,5 – 2 timer til kjøttet mørt.
Lettsaltet lammebog kan kokes mørt og serveres med raspeballer.
Kjernetemperatur ferdig tilberedt
Medium: 65-70 °C
Gjennomstekt: 76 °C
Beregning per person
Beregn ca. 350 g person ved helsteking av lammebog. Lager du surret bogstek eller gryteretter med benfritt kjøtt bør du beregne 200 g kjøtt per person.