Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lam Lammebog

LamLammebog

Lammebog selges enten hel eller delt opp til fårikålkjøtt. Den blir også lettsaltet, skåret i skiver og solgt som lettsaltet lammekjøtt.

Lammebog utside

Lammebog innside

Lammebog selges hel med ben eller brukes til å lage lammebog i skiver, fårikålkjøtt og kjøttdeig av lam. Kjøper man lammebog med ben kan man bene det ut å få benfritt grytekjøtt.

Lammebog stekes som lammestek eller benes ut og surres som en liten stek.

Tilberedning

Lammebog er i utgangspunktet ikke mørt kjøtt, men kan bli både mørt og godt ved lang tilberedning. Lammebog kan stekes hel i en ildfast form dekket med aluminiumsfolie. Sett formen midt i ovnen på 150 °C, og stek i ca. 3 ½ time, til kjøttet er mørt og løsner fra bena.

Surret bogstek av lam er ypperlig som grytestek. Det vil si at stekes først braiseres under lokk i 45 minutter, og deretter uten lokk i nye 45 minutter. Hell sjy over steken med jevne mellomrom. Steken er rosa når termometeret viser 65-70 °C, og gjennomstekt ved 76 °C. La steken hvile 10-15 minutter før servering. 

Lammebogen kan også benes ut, slik at kjøttet brukes som koke- og grytekjøtt. Da bør det koke/trekke i 1,5 – 2 timer til kjøttet mørt.

Lettsaltet lammebog kan kokes mørt og serveres med raspeballer.

Kjernetemperatur ferdig tilberedt

Medium: 65-70 °C
Gjennomstekt: 76 °C

Beregning per person

Beregn ca. 350 g person ved helsteking av lammebog. Lager du surret bogstek eller gryteretter med benfritt kjøtt bør du beregne 200 g kjøtt per person.


Aktuelle oppskrifter


Aktuelle filmer


Aktuelle artikler

  • Alt du kan lage med kokekjøtt

  • Koke- og grytekjøtt

  • Kunsten å koke kjøtt

  • Salt kjøtt

  • Hvordan lage lammestek av lammelår

  • Oppdeling av vilt

Nyttige artikler

  • Skandinavisk kjøttordbok

  • Oppdeling på ulike måter

  • Kniver til oppdeling av kjøtt

  • Norsk - Engelsk - Amerikansk kjøttordbok

version:11.21.1.12510, server:MP-PRD-WEB14 22.12.2024 04:17:25