Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lam Smalahove

LamSmalahove

Lang koketid gir utrolig mørt og godt kjøtt på smalahovene, som oftest er lettsaltet og røkt. Tradisjonelt tilbehør til denne vestlandske spesialiteten er vossakorv, kålrotstappe og kokte poteter.

Smalahove råvare

Å bruke lammehodet til smalahove er en tradisjon fra Vestlandet. Først blir ulla på lammehodene svidd av, og deretter blir hodene kløyvd, renset og vasket. Smalahove selges som oftest lettsaltet og røkt. Smale er et annet ord for sau – derav navnet smalahove. Smalahove er først og fremst førjulsmat. Det var vanlig at det første smalahovemåltidet gikk av stabelen først i november. Siste smalahove skulle spises siste søndagen før jul. Denne dagen ble kalt skoltesøndag. I mange bygder var det fast tradisjon med smalahove skoltesøndag, og er det fortsatt den dag i dag.

Tilberedning

Fyll en stor kjele med vann til det dekker smalahovene. La dem trekke på svak varme i 4-5 timer.

Beregning per person

Beregn ½ smalahove per person (dvs. en halv skalle).


Aktuelle oppskrifter


Aktuelle artikler

  • Førjulsmat med smalahove

  • Den sære julematen


Nyttige artikler

  • Skandinavisk kjøttordbok

  • Oppdeling på ulike måter

  • Kniver til oppdeling av kjøtt

  • Norsk - Engelsk - Amerikansk kjøttordbok

version:11.21.1.12177, server:MP-PRD-WEB13 21.11.2024 11:46:14