Reinsdyrsadel er noe av det flotteste man kan servere, og er en råvare man sjelden vil finne i butikk.
Har du vært på villreinjakt kan du derimot stykk din egen reinsdyrsadel ved å skjære/sage mellom tredje og fjerde ribben etter at man har skåret av bogen. Sag så over ryggraden der hvor den bøyer ut før låret, og går over til halebeinet. Det midterste stykket av ryggen man da har er sadelen.
Vi har foreløpig ingen oppskrifter på reinsdyrsadel, men du kan bruke samme fremgangsmåte som for lammesadel. Når det gjelder tilbehør til sadelen har vi derimot mange gode forslag.
Tilberedning
Bruk en skarp kniv og skjær ca. 1 cm ned langs begge sidene av ryggbeinet på sadelen. Skjær også noen snitt i fettet over kjøttet på begge sider av ryggbeinet (ytrefiletenes fettkappe). Legg sadelen i en langpanne eller stor ildfast form og gni oversiden godt inn med salt, pepper og eventuelt urtekrydder. Stikk inn et steketermometer i en av ytrefiletene (pass på at termometeret ikke treffer ben) og sett sadelen inn i ovnen. Når steketermometeret viser 55-60 °C er kjøttet medium stekt. Ved 75 °C er kjøttet gjennomstekt.
Kjernetemperatur ferdig tilberedt
Lite stekt: 53-55 °C
Medium: 60 °C
Medium pluss: 65-70 °C
Gjennomstekt: 75 °C
Beregning per person
Beregn ca. 300 g reinsdyrsadel per person.
Alternative råvarer
Lammesadel eller rådyrsadel.