Hensikten med å tilsette isvann og salt er ikke for å drøye kjøttdeigen, men for å kjøle den ned under hakkingen og sørge for bedre holdbarhet. Den lille saltmengden bidrar også til å binde vannet i kjøttdeigen.
Kjøttdeig uten tilsatt vann og salt blir i stedet produsert med flytende nitrogen til å avkjøle maskinen som kverner kjøttet. Det er en dyrere produksjonsmetode som betyr noe høyere pris på denne kjøttdeigen.
Tilberedning
Bruk sterk varme, og la stekepanna bli ordentlig varm før du legger kjøttdeig i panna. Stek ikke mer enn 200-300 g kjøttdeig av gangen, og la den steke litt før du begynner å røre i den.
Slik lager du kjøttkaker: Rør først salt godt inn i kjøttdeigen, og deretter krydder og potetmel. Spe med melk eller vann. Du kan også spe kjøttdeigen i en foodprosessor. Ha alle ingrediensene i bollen og kjør ca. 10-20 sekunder til farsen er jevn og fin.
Beregning per person
Hvor mye kjøttdeig du bør beregne per person varierer med hvilken type rett du lager.
Alternative råvarer
I stedet for tradisjonell kjøttdeig kan du gjerne bruke kjøttdeig av svin eller kylling, som begge er magrere alternativer. Det aller magreste alternativet er likevel karbonadedeig, men den er ikke egnet til kjøttkaker eller andre kjøttretter hvor deigen skal spes.