Tradisjonelt har kjøttet her i Norge blitt brukt til produksjon av kjøttdeig, karbonadedeig og okserull, mens de i USA lenge har benyttet seg av denne forholdsvis rimelige råvaren. Brisket står ofte på menyen på amerikanske barbecue-restauranter, og er alltid med som hovedkategori i barbecue-konkurranser. Kjøttet trenger lang tilberedningstid, men gir til gjengjeld et svært saftig og mørt resultat. Vi aner en gryende popularitet også her i Norge, men foreløpig kan kjøttstykket være noe vanskelig å få tak i og bør derfor bestilles.
Tilberedning
Brisket grilles eller stekes i ovn på lav temperatur, gjerne på 100 °C i en smoker eller 125 °C i en stekeovn. Beregn 5-8 timer for et saftig og mørt resultat. La kjøttet hvile innpakket i folie eller varmekasse 1 time før servering.
Hvis man bruker brisket til barbecue renskjæres oversiden for fett og hinner, krydres med en rub og grilles i en smoker til man får ønsket kjernetemperatur. Det er ikke uvanlig at man lar brisketen hvile i 2 timer før servering. Her kan man bruke sin egen rub og bruke forskjellige typer flis til røking.
Kjernetemperatur ferdig tilberedt
Ønsket kjernetemperatur er 84-88 °C.
Beregning per person
Beregn ca. 200 g brisket per person.
Alternative råvarer
Høyrygg