Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Risotto med gresskar

Risotto med gresskar

Ingredienser

porsjoner
  • 250 g gresskar
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk. løk
  • 0,25 ts malt kanel
  • 0,25 ts revet muskatnøtt
  • 500 g arborioris (risottoris)
  • 2 dl hvitvin
  • 8 dl varm grønnsakbuljong (utblandet)
  • 150 g frosne erter
  • 50 g revet vellagret ost , f.eks. parmesan
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (4)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Risotto er vidunderlig godt når den er laget riktig. Den skal være nesten flytende – som en tynn grøt, og fortsatt ha litt «bitt» i riskornene. Sødmen og kryddersmaken i det stekte gresskaret er nydelig i denne risottoen. 

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 250 g gresskar
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk. løk
  • 0,25 ts malt kanel
  • 0,25 ts revet muskatnøtt
  • 500 g arborioris (risottoris)
  • 2 dl hvitvin
  • 8 dl varm grønnsakbuljong (utblandet)
  • 150 g frosne erter
  • 50 g revet vellagret ost , f.eks. parmesan
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

1.      Skrell gresskaret og del det i jevne biter. Varm 1 ss olje i en dyp stekepanne og stek gresskarbitene til de er blanke og begynner å få litt farge. Sett til side.

2.      Varm resten av oljen i en kjele og fres løken til den er myk og blank. Hell i risen og la den frese med i ett minutt.

3.      Hell i hvitvin/vann og la det koke nesten helt inn. Spe med ca 2 dl av grønnsaksbuljongen. Kok inn og spe igjen. Rør om i blant, slik at risottoen ikke setter seg i bunnen.

4.      Fortsett å spe og kok inn til risen har absorbert nesten all væsken. Dette tar ca. 20 minutter. Risottoen skal ha konsistens som en litt tynn grøt, og risen skal være «al dente» - ha litt tyggemotstand.

5.      Bland inn de stekte gresskarbitene, erter og revet parmesan. Smak til med salt og kvernet pepper, og juster eventuelt konsistensen med litt mer buljong. Server rykende varm, gjerne med ekstra parmesan ved siden av.

 

Tips: Gresskar kan erstattes av søtpotet, gulrot eller andre harde grønnsaker/rotgrønnsaker

trinn du kan merke av

Ønsker du å gjøre retten vegansk, kan du erstatte ost med plantebasert et plantebasert alternativ. Dryss gjerne over en skje næringsgjær for parmesan-lignende smak.

Server risottoen rykende varm, gjerne med ekstra ost ved siden av.

Gresskar kan erstattes av søtpotet, gulrot eller andre harde grønnsaker/rotgrønnsaker.

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Tre favoritter du kan sylte nå

Podcast-episode: Risotto

 

Kommentarer

  • Kaja Olsen

    Kan denne retten fryses? Ikke så lett å få tak i gresskar der jeg bor utenom nå på høsten. Hvordan er det best å varme den opp igjen i så fall?

    • Cecilie Maske

      Hei, Kaja! Du kan fryse risottoen, men det er ikke noe jeg vil anbefale. Om du allikevel gjør det, bør du tine den helt før du varmer den. Ha den i en vid panne eller stekepanne og rør inn litt hønsebuljong eller kraft. Varm opp til alt er gjennomvarmt. Gresskar kan erstattes med søtpotet eller squash. Lykke til, hilsen Cecilie, Matprat

  • Aurora Hellevang

    Hei! Når i løpet av oppskriften skal egentlig muskatnøtt og kanel inn? Det har kanskje ikke så mye å si, men jeg bare lurte hvordan jeg lager den "helt riktig". Aurora :)

    • Marit Løvbrøtte

      Hei! Nå har vi fått inn kanel og revet muskat i fremgansmåten. Krydderet tilsettes i løken når du skal ha i ris. Hilsen Marit, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13980, server:MP-PRD-WEB11 01.05.2025 07:00:45 handleliste stengt