Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Aioli grunnoppskrift

Aïoli

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir ca. 1/2 l. ferdig aïoli

  • 4 stk. eggeplomme
  • 1 ss sitronsaft eller vineddik
  • 1 ts dijonsennep eller annen sennep
  • 2 båter presset hvitløk
  • 4 dl nøytral olje
  • 0,25 ts salt
  • 0,25 ts pepper
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (9)
Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Hvitløksduftende aïoli er en favoritt fra middelhavsområdet, og hører hjemme både på tapasbordet og til grillmaten. 

Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir ca. 1/2 l. ferdig aïoli

  • 4 stk. eggeplomme
  • 1 ss sitronsaft eller vineddik
  • 1 ts dijonsennep eller annen sennep
  • 2 båter presset hvitløk
  • 4 dl nøytral olje
  • 0,25 ts salt
  • 0,25 ts pepper
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

Bruk en bolle som ikke er for stor og vid og en god visp. En hurtigmikser er også fin å bruke.

trinn du kan merke av

Du kan smake til aïolien på ulike måter, avhengig av hva du skal servere den sammen med. Prøv med hakkede urter ( for eksempel basilikum, dill eller koriander), hakket soltørket tomat, karri, kajenne eller sriracha.

Lag gjerne en stor porsjon aïoli i hurtigmikser. Om den skulle skille seg, begynner du på nytt med en eggeplomme og visper inn den skilte sausen litt etter litt, før du fortsetter med mer olje. 

Oppbevar aïolien mørkt og kaldt i tett beholder. Den er holdbar i minst to uker.

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Tapas du vil elske

Podcast-episode: Visste du dette om egg?

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.13858, server:MP-PRD-WEB15 22.04.2025 13:07:58 handleliste stengt