Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Béarnaisesaus

Béarnaisesaus

Ingredienser

porsjoner
  • 300 g smør
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 0,5 dl hvitvinseddik
  • 1 stk. finhakket sjalottløk
  • 0,5 ts grovmalt pepper
  • 3 ss vann
  • 2 ss hakket frisk estragon
  • 3 stk. eggeplomme
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • eventuelt saft av 0,25 stk. sitron
  • 1 ss hakket frisk kjørvel
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (9)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Denne fløyelsmyke og litt skarpe béarnaisesausen, smaker aller best i hjemmelaget utgave. Utrolig godt til biff, men funker selvsagt til mange andre matretter som trenger ledsagelse av en nydelig saus.

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

porsjoner
  • 300 g smør
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 0,5 dl hvitvinseddik
  • 1 stk. finhakket sjalottløk
  • 0,5 ts grovmalt pepper
  • 3 ss vann
  • 2 ss hakket frisk estragon
  • 3 stk. eggeplomme
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • eventuelt saft av 0,25 stk. sitron
  • 1 ss hakket frisk kjørvel
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Om sausen skulle bli for tykk kan du spe med litt varmt vann. Kun en spiseskje av gangen.
Sausen kan holdes varm frem til servering ved å oppbevare den i et vannbad som holder ca. 60 °C. Husk at det ikke må bli for varmt. Da sprekker den.

Servert med en saftig biff og hjemmelaget pommes frites, blir dette en sikker vinner på middagsbordet.  

Biff med béarnaisesaus -høydebilde

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Hva ville vært ditt siste måltid?

 

Kommentarer

  • Hans Peter

    Kan man lage sausen dagen før, og hvordan varmes den evt opp?

    • Marta Ravnsborg

      Det kan du, men ikke bruk for høy varme. Anbefaler vannbad opp til 40 grader maks :-) Hilsen Marta, Matprat

  • Tor Ivar Lykseth

    God oppskrift, ikke fullt så god veilledning på uttalen; Sausen uttales på fransk og ideelt også på norsk "bearnes", se f.eks. https://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/Publikasjoner/Spraaknytt/Arkivet/2003/Spraaknytt_2003_3_4/Svar/

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13651, server:MP-PRD-WEB12 02.04.2025 20:19:11 handleliste stengt