Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Brun kraft

Brun kraft

Ingredienser

1  porsjoner
  • 1,5 kg kraftbein fra storfe
  • 2 stk. gulrot
  • 200 g sellerirot eller persillerot
  • 0,5 stk. purre
  • 1 stk. løk eller 3 sjalottløk
  • 1 ts hel pepper
  • 2 l vann
  • 1 ts salt
  • 2 stk. laurbærblad
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (4)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Til hverdags bruker vi stort sett buljongpulver eller terninger, men til fest og selskap er det lov å gjøre seg litt mer flid. Egenkokt kraft er noe helt spesielt! Her får du smaker og fylde som du ikke finner andre steder. Lag en stor porsjon og frys ned i begre eller i isterningsposer.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

1  porsjoner
  • 1,5 kg kraftbein fra storfe
  • 2 stk. gulrot
  • 200 g sellerirot eller persillerot
  • 0,5 stk. purre
  • 1 stk. løk eller 3 sjalottløk
  • 1 ts hel pepper
  • 2 l vann
  • 1 ts salt
  • 2 stk. laurbærblad
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Brun kraft 1
Brun kraft 3
Brun kraft 4
For å få en fyldigere kraft som er enda rikere på smak kan du koke kraften ytterligere etter at ben og andre smaksgivende ingredienser er silt fra. Mange velger å koke kraften så lenge at halvparten av vannmengden fordamper. Man ender da opp med noe man på kokkenes fagspråk kaller «glace». Koker man bort 1/3 av vanninnholdet kaller man kraften for en demi-glace.
Brun kraft 5
Under koking smelter mesteparten av fettet ut i kraften. Når kraften er avkjølt, danner det seg et fettlokk på toppen som er enkelt å ta av.

Vurder oppskriften

Podcast-episode:

 

Kommentarer

  • Markus Østenstad

    Hei, dersom man koker kraften til den blir "glade" hvor mye skal siden brukes i en sauseoppskrift?

    • Cecilie Maske

      Hei, Markus! Det er nesten umulig å si. Er den kokt inn lenge nok kan den brukes som den er. Ut over der må du nesten smake deg fram. Hilsen Cecilie, MatPrat

  • Mia Olsen

    Hva i alle dager er en båt sort hel pepper? Og hvor får man tak i det? -De hadde ikke på Meny

    • Oda Christensen

      Hei Mia Takk for tilbakemeldingen. Der er det sneket seg inn en ekstra (og ganske så eksotisk og ikke-eksisterende) ingrediens. Det beklager vi veldig. Den er nå fjernet fra oppskriften. Mvh Oda, MatPrat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13485, server:MP-PRD-WEB11 15.03.2025 07:34:05 handleliste stengt