Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus - alternativ 1

Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus

Ingredienser

10  porsjoner
  • 1 stk. kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
  • 3 ss smeltet smør
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Kalkunkraft:

  • 2 ss smør
  • 0,5 stk. løk , i grove biter
  • 0,5 stk. gulrot , i grove biter
  • 0,25 stk. sellerirot , i grove biter
  • 2 stilker frisk kruspersille eller estragon
  • 1 stk. laurbærblad
  • 6 stk. hel pepper

Brødstuffing med nøtter og svisker:

  • 200 g daggammelt brød
  • 100 g pinjekjerner
  • 100 g pistasjnøtter
  • 100 g pecannøtter
  • 300 g svisker eller en blanding av apirkos, dadler og svisker
  • 4 ss smør til steking
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ss hakket frisk kruspersille

Fløtesaus:

  • 1,5 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen) (se under)
  • 4 ss hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • ca. 2 ss ripsgelé eller portvinsgelé
  • 4 ss soyasaus
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • ca. 3 dråper sukkerkulør
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Romjul og nyttår er tiden mange disker opp en skikkelig festmiddag med helstekt kalkun. Mange fyller ofte brødstuffing i kalkunen, men her serverer vi den deilige brødstuffingen med nøtter og tørket frukt ved siden av.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

10  porsjoner
  • 1 stk. kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
  • 3 ss smeltet smør
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Kalkunkraft:

  • 2 ss smør
  • 0,5 stk. løk , i grove biter
  • 0,5 stk. gulrot , i grove biter
  • 0,25 stk. sellerirot , i grove biter
  • 2 stilker frisk kruspersille eller estragon
  • 1 stk. laurbærblad
  • 6 stk. hel pepper

Brødstuffing med nøtter og svisker:

  • 200 g daggammelt brød
  • 100 g pinjekjerner
  • 100 g pistasjnøtter
  • 100 g pecannøtter
  • 300 g svisker eller en blanding av apirkos, dadler og svisker
  • 4 ss smør til steking
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 ss hakket frisk kruspersille

Fløtesaus:

  • 1,5 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen) (se under)
  • 4 ss hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • ca. 2 ss ripsgelé eller portvinsgelé
  • 4 ss soyasaus
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • ca. 3 dråper sukkerkulør
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted. Det tar ca. 2 døgn.
trinn du kan merke av
Helstekt-kalkun-4881-21
Helstekt-kalkun-4881-21
Helstekt-kalkun-4881-21
Helstekt-kalkun-4881-21
Helstekt-kalkun-4881-21

Server kalkunen med brødstuffing og fløtesaus. 

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Saftig kalkun til festen

 

Kommentarer

  • Øystein Johansen

    Deler av både ingredienser og fremgangsmåte har blitt borte på vei fra nettstedet til app for Android. Så grove feil bør virkelig ikke kunne skje.

    • Ann-Christin Bru

      Takk for tilbakemeldingen. Vi skal ta tak i problemet. Mvh. Ann-Christin, MatPrat.

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13485, server:MP-PRD-WEB15 13.03.2025 23:26:34 handleliste stengt