Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Helstekt kalkun med linsesalat

Helstekt kalkun med linsesalat

Ingredienser

8  porsjoner
  • 100 g smør til pensling
  • 1,5 ts salt
  • 1,5 ts pepper
  • 3 dl vann

Linsesalat:

  • 500 g puylinser
  • 2 stk. granateple
  • 2 poser babyspinat
  • 0,5 potte frisk basilikum
  • 1 bunt vårløk
  • 200 g fetaost

Dressing:

  • 2 ts dijonsennep
  • 1 ss sukker eller honning
  • 3 ss eplecidereddik , evt. rødvinseddik
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ts salt , gjerne urtesalt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 dl olivenolje eller rapsolje
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 528 kcal
Fett 29 g
Protein 22 g
Karbohydrater 39 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Helstekt kalkun er i god gang med å innta ledelsen som den mest populære retten på nyttårsaften. Og visst er det flott festmat! Linsesalaten kan du lage i god tid, og kalkunen klarer seg nesten selv i ovnen. Det gir deg tid til både å slappe av, og til å pynte til den store festen.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

8  porsjoner
  • 100 g smør til pensling
  • 1,5 ts salt
  • 1,5 ts pepper
  • 3 dl vann

Linsesalat:

  • 500 g puylinser
  • 2 stk. granateple
  • 2 poser babyspinat
  • 0,5 potte frisk basilikum
  • 1 bunt vårløk
  • 200 g fetaost

Dressing:

  • 2 ts dijonsennep
  • 1 ss sukker eller honning
  • 3 ss eplecidereddik , evt. rødvinseddik
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ts salt , gjerne urtesalt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 dl olivenolje eller rapsolje
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 528 kcal
Fett 29 g
Protein 22 g
Karbohydrater 39 g

Slik gjør du

sakskTin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn. Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn..Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.

2.      Ta ut innmatposen. Denne er god basis for saus, så ta vare på den.

3.      Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.

4.      Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.

5.      Hell på vann og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180 °C. Beregn ca. en halv time pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.

6.      Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varmTin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.     

trinn du kan merke av

 

Slik renser du enklest et granateple: Bruk en liten skarp kniv og skjær av topp og bunn på granateplet. Skjær snitt i skallet slik at det blir delt i fire og bryt granateplet fra hverandre med hendene. Da får du lett tilgang til frøene som ligger samlet i kammer inne i granateplet.

Puylinser er mørkt grønne linser fra Frankrike. En linsesalat kan varieres med det du har for hånden og fungere som et utmerket selvstendig måltid. Det er lurt å spise brød ved siden av linsene for å få dekket proteinbehovet.

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Saftig kalkun til festen

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12320, server:MP-PRD-WEB15 12.12.2024 04:43:07