Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Ketchup

Hjemmelaget ketchup

Ingredienser

1  porsjoner

Denne oppskriften gir ca. 1 liter ketchup.

  • 1,2 kg (ca 3 bokser) hermetiske tomater
  • 1 ts salt
  • 200 g sukker
  • 220 g tomatpuré
  • 1 båt hakket hvitløk
  • 0,5 stk. rød chili
  • 3 stk. sjalottløk eller 1 rødløk
  • 4 ss eplecidereddik
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (6)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Hvis det bekymrer deg at barna (eller de voksne) spiser ketchup til alt, hvorfor ikke servere din egen, hjemmelagde variant.

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

1  porsjoner

Denne oppskriften gir ca. 1 liter ketchup.

  • 1,2 kg (ca 3 bokser) hermetiske tomater
  • 1 ts salt
  • 200 g sukker
  • 220 g tomatpuré
  • 1 båt hakket hvitløk
  • 0,5 stk. rød chili
  • 3 stk. sjalottløk eller 1 rødløk
  • 4 ss eplecidereddik
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

  1. Ha tomatene i en kjele sammen med tomatpuré, hvitløk, chili og sjalottløk. Kok opp og tilsett sukker, epleeddik og salt.
  2. Senk varmen og la sausen småkoke i ca. 30 minutter. Bruk stavmikser og kjør ketchupen helt glatt. Passer den eventuelt gjennom en fin sil for å få ut rester av skall og krydder.  
  3. Juster smaken med salt, sukker og eddik. Hell ketchupen på rene, varme tørre glass eller flasker og skru på lokk med en gang. Avkjøl helt. Holdbar minst en måned om sausen oppbevares kaldt. 
Du kan godt øke mengden krydder eller smaksette sausen med andre krydder for å sette ditt eget preg på den. Laurbærblad, koriander, spisskummen eller stjerneanis setter en ekstra spiss.

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Hjemmelagde pølser

 

Kommentarer

  • Preben Terland

    Er det mulig å øke holdbarheten på denne ketchupen på ett eller annet vis? Alle oppskrifter har relativt kort holdbarhet... Kan man tilsette noe som øker holdbarheten?

    • Cecilie Maske

      Hei, Preben! Du kan prøve å tilsette litt Atamon. Men holdbarheten er lenger enn det står i oppskriften, bare du sørger for å fylle den i helt rene, tørre glass eller flasker, og oppbevarer den mørkt og kaldt. jeg har hatt min ketchup stående i kjøleskapet i godt over et halvt år nå, og den er like god! :-) Hilsen Cecilie,MatPrat

  • Aksel Andresen

    Er den flytende eller er det ketchup konsistens når den er ferdig?

    • Ann-Christin Bru

      Hei Aksel! Denne hjemmelagde ketchupen er mer flytende enn den kjøpte ketchupen når den er ferdig. Men den tykner gjerne litt under oppbevaring. Mvh. Ann-Christin, MatPrat.

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

version:11.21.1.13651, server:MP-PRD-WEB15 02.04.2025 23:21:26 handleliste stengt