Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Kvæfjordkake (Verdens beste)

Ingredienser

16  porsjoner

Vaniljekrem:

  • 6 dl melk
  • 8 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 ss maisenna
  • 1 stk. vaniljestang
  • 5 stk. gelatinplater

Kakebunn:

  • 100 g smør
  • 120 g sukker
  • 4 stk. eggeplomme
  • 3 ss melk
  • 150 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker

Marengs:

  • 4 stk. eggehvite
  • 200 g sukker
  • 50 g mandelflak
  • 2 dl kremfløte
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (40)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Saftig kakebunn, sprø marengs og silkemyk vaniljekrem! Kvæfjordkake er norges nasjonalkake, en typisk 17. mai-kake, og går også under navnet Verdens beste. Det skulle vel si alt? 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

16  porsjoner

Vaniljekrem:

  • 6 dl melk
  • 8 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 ss maisenna
  • 1 stk. vaniljestang
  • 5 stk. gelatinplater

Kakebunn:

  • 100 g smør
  • 120 g sukker
  • 4 stk. eggeplomme
  • 3 ss melk
  • 150 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker

Marengs:

  • 4 stk. eggehvite
  • 200 g sukker
  • 50 g mandelflak
  • 2 dl kremfløte
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Vaniljekrem til kaker trinnbilder
Vaniljekrem til kaker trinnbilder

Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

Kvæfjordkake trinnbilder
Kvæfjordkake trinnbilder

Kremen kan gjerne smaksettes med rom.

Kvæfjordkake trinnbilder

Kaken holder seg godt i kjøleskapet og smaker like godt flere dager i etterkant (hvis det blir noe igjen, da!). 

Lyst på en lekker vri på klassiker´n? Bruk en utstikkerform og stikk ut små sirker av bunnen. Fyll med en god klatt krem, topp med deilige bær, litt melis … så har du verdens beste porsjonskaker!

Kvæfjordkake porsjonskaker

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

  • Sidsel Gunther

    Går det bra å erstatte hvetemelet med mandelmel, samme mengde?

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Sidsel! Erstatter du hvetemel med mandelmel vil kakebunnen bli mer kompakt, og kan også henge dårligere sammen. Hilsen Marta, MatPrat

  • Randi Eger

    Har ikke sukker, hvor mange sukketter vil du anbefale å bruke?

    • Cecilie Maske

      Hei, Randi! Der kan jeg dessverre ikke hjelpe deg. Suketter i bakst har vi aldri testet, men jeg er redd resultatet ikke vil bli særlig bra. Det finnes andre alternativer til vanlig sukker, for eksempel sukrin. Hilsen Cecilie, MAtPrat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

version:11.21.1.13651, server:MP-PRD-WEB12 26.03.2025 15:13:03 handleliste stengt