Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lys kraft

Lys kraft

Ingredienser

1  porsjoner

Av denne porsjonen får du ca. 2,5 liter ferdig kraft.

  • 2,5 kg kraftbein (bein fra storfe)
  • 200 g gulrot
  • 200 g løk
  • 200 g persillerot eller sellerirot
  • 100 g purre
  • 10 g salt
  • 10 g hel pepper
  • 2 stk. laurbærblad
  • 4 l vann
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Om du tar deg tid til å koke kraft selv, vil du raskt oppdage at kraften bidrar til å få maten opp i en ny smaksdivisjon. Egenkokt kraft er noe helt spesielt, og vil gi deg mye matglede.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

1  porsjoner

Av denne porsjonen får du ca. 2,5 liter ferdig kraft.

  • 2,5 kg kraftbein (bein fra storfe)
  • 200 g gulrot
  • 200 g løk
  • 200 g persillerot eller sellerirot
  • 100 g purre
  • 10 g salt
  • 10 g hel pepper
  • 2 stk. laurbærblad
  • 4 l vann
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Lys kraft 1
Lys kraft 2
Lys kraft 3
Lys kraft 4
For å få en fyldigere kraft som er enda rikere på smak kan du koke kraften ytterligere etter at ben og andre smaksgivende ingredienser er silt fra. Mange velger å koke kraften så lenge at halvparten av vannmengden fordamper. Man ender da opp med noe man på kokkenes fagspråk kaller «glace». Koker man bort 1/3 av vanninnholdet kaller man kraften for en demi-glace.
Under koking smelter mesteparten av fettet ut i kraften. Når kraften er avkjølt, danner det seg et fettlokk som er enkelt å ta av før videre bruk.

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.13485, server:MP-PRD-WEB11 15.03.2025 07:34:12 handleliste stengt