Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Nyttårskalkun med Vinay Tangen

Nyttårskalkun

Ingredienser

8  porsjoner

Urteblanding:

  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket merian
  • 1 ts tørket rosmarin
  • 1 ts tørket salvie
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts kajennepepper
  • 2 ss salt
  • 1 ss kvernet pepper

Stuffing:

  • 1 stk. løk
  • 2 stk. grønt eple
  • 150 g stilkselleri (stangselleri)
  • 10 stk. svisker
  • 2 båter hvitløk
  • 50 g pecannøtter
  • 50 g valnøttkjerner
  • 150 g griljermel
  • 200 g smør
  • revet skall av 1 stk. sitron

Pensling:

  • 200 g smør
  • 2 dl kyllingbuljong (utblandet) eller vann
  • 2 ss frisk timian
  • 2 ss frisk rosmarin
  • 2 båter hvitløk

Rødkål:

  • 800 g rødkål
  • 1 dl husholdningssaft eller kirsebærsirup
  • 1 ts eddik, 7 %
  • 1 l kyllingbuljong (utblandet) eller vann
  • skall og saft av 0,5 stk. appelsin
  • 2 ts sukker

Ertepuré:

  • 250 g frosne erter
  • 2 ss smør

Bakt blomkål:

  • 1 stk. blomkål
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts kajennepepper
  • 2 ss solsikkeolje

Rosenkål:

  • 1 pk rosenkål
  • 100 g bacon
  • 1 stk. sjalottløk

Kremet sherrysaus:

  • 2 stk. sjalottløk
  • 5 dl sherry
  • 6 dl stekesjy , eller konsentrert kyllingkraft
  • 3 dl kremfløte
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 2000 kcal
Fett 120 g
Protein 155 g
Karbohydrater 51 g
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Vinay Tangen, kjøkkenskjef på restaurant Feinschmecker i Oslo, deler sin families tradisjonelle kalkunoppskrift med oss! Dette er en av de fantastiske julematoppskriftene som er laget av norske toppkokker i anledning MatPrats 20 årsjubileum. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

8  porsjoner

Urteblanding:

  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket merian
  • 1 ts tørket rosmarin
  • 1 ts tørket salvie
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts kajennepepper
  • 2 ss salt
  • 1 ss kvernet pepper

Stuffing:

  • 1 stk. løk
  • 2 stk. grønt eple
  • 150 g stilkselleri (stangselleri)
  • 10 stk. svisker
  • 2 båter hvitløk
  • 50 g pecannøtter
  • 50 g valnøttkjerner
  • 150 g griljermel
  • 200 g smør
  • revet skall av 1 stk. sitron

Pensling:

  • 200 g smør
  • 2 dl kyllingbuljong (utblandet) eller vann
  • 2 ss frisk timian
  • 2 ss frisk rosmarin
  • 2 båter hvitløk

Rødkål:

  • 800 g rødkål
  • 1 dl husholdningssaft eller kirsebærsirup
  • 1 ts eddik, 7 %
  • 1 l kyllingbuljong (utblandet) eller vann
  • skall og saft av 0,5 stk. appelsin
  • 2 ts sukker

Ertepuré:

  • 250 g frosne erter
  • 2 ss smør

Bakt blomkål:

  • 1 stk. blomkål
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts kajennepepper
  • 2 ss solsikkeolje

Rosenkål:

  • 1 pk rosenkål
  • 100 g bacon
  • 1 stk. sjalottløk

Kremet sherrysaus:

  • 2 stk. sjalottløk
  • 5 dl sherry
  • 6 dl stekesjy , eller konsentrert kyllingkraft
  • 3 dl kremfløte
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 2000 kcal
Fett 120 g
Protein 155 g
Karbohydrater 51 g

Slik gjør du

Nyttårskalkun med Vinay Tangen

Kalkun: 

trinn du kan merke av

Kalkunen kan stekes i god tid før gjestene kommer og lunes i ovnen på 180 °C i 10-15 minutter før servering.  

Rødkål: 

Ertepuré:   

Ertepuréen blir finest i fargen om den lages rett før servering.

Bakt blomkål: 

Blomkålen kan tilberedes dagen før og varmes opp før servering, men er også fin å steke ved siden av kalkunen den siste timen av steketiden. 

Rosenkål: 

Rosenkålen kan forberedes fram til punkt 3 i god tid før servering. 

Saus:  

Sausen kan forberedes i god tid og gjøres ferdig mens kalkunen hviler.

Slik skjærer du opp en helstekt kalkun

Her kan du se Vinay lage familiens julekalkun på Matkanalen og her finner du de andre toppkokkene sine oppskrifter. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12109, server:MP-PRD-WEB11 21.11.2024 07:23:39