Rissalat

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Rissalat er en flott måte å bruke opp restene av middagsrisen. Egentlig kan du blande inn hva du vil, det blir godt uansett! Dette er en smakfull, mettende og enkel salat som kan varieres i det uendelige, og som passer like godt til julemat som til sommergrill.

Ingredienser

porsjoner
  • 3 dl kokt ris (kald)
  • 1 stk. eple
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 4 stk. vårløk
  • 1 bunt bladpersille
  • 50 g hasselnøtter
  • 1 dl tyttebær
  • 1 pk ruccula (á 65 g)
  • skall og saft av 0,5 stk. sitron
  • 0,5 dl extra virgin olivenolje , raps- eller hasselnøttolje

Slik gjør du

  1. Bruk rester av ris eller kok ris etter anvisning på pakken. Avkjøl.
  2. Kutt eple og selleri i små terninger, og finsnitt vårløk og bladpersille. 
  3. Grovhakk hasselnøtter og bland alle ingrediensene sammen med tyttebær, ruccola, sitron og olivenolje. Smak til med salt og pepper. 

Server salaten med godt brød eller som tilbehør til stekt eller grillet kjøtt. 

Variasjoner av salaten: Bytt ut tyttebær med tørkede tranebær eller granateplekjerner. Naturris eller villrisblanding egner seg også veldig godt å lage salat av. Spinat eller babysalat er godt som erstatning for persille.

Kokt ris og pasta kan inneholde bakteriesporer av bacillus cereus som overlever i høy temperatur. Når temperaturen synker, vil bakteriesporene spire og begynne å formere seg. Disse bakteriene vil kunne produsere giftstoffer som verken lukter eller smaker, og som ikke forsvinner ved oppvarming. Når bakteriene har fått formere seg lenge nok, vil giftstoffene kunne føre til alvorlig matforgiftning og i verste fall død. Om ris og pasta blir tatt vare på riktig måte, er det ingenting i veien for å spise restene seinere. Avkjøl helt og sett restene i kjøleskapet. Da vil det være helt trygt å varme dem opp neste dag.