Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Rognebær dram.jpg

Rognebærdram

Ingredienser

1  porsjoner

Gir ca. 1 liter ferdig dram

  • 1 kg rognebær
  • 1 stk. appelsin , i skiver
  • 40 g frisk ingefær i skiver
  • 1 stk. hel kanel
  • 10 stk. hel nellik
  • 10 stk. einebær
  • 50 g rørsukker
  • 7 dl sprit (60 %) , (nøytral)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (12)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Det er stor stas å kunne sette sin egen dram på bordet til rypemiddagen eller pinnekjøttet. Den er rask og enkel å lage, men deretter gjelder det å smøre seg med tålmodighet. Jo lenger den får stå, jo bedre smaker den.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

1  porsjoner

Gir ca. 1 liter ferdig dram

  • 1 kg rognebær
  • 1 stk. appelsin , i skiver
  • 40 g frisk ingefær i skiver
  • 1 stk. hel kanel
  • 10 stk. hel nellik
  • 10 stk. einebær
  • 50 g rørsukker
  • 7 dl sprit (60 %) , (nøytral)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

  1. Skyll godt av rognebærene, plukk ut dårlige bær, stilker og urenheter og tørk godt. Legg bær, appelsin, krydder og sukker i et glass, krukke eller flaske med tilhørende lokk.
  2. Hell på sprit til alt er dekket. Skru på lokk og la glasset stå lunt og mørkt (f.eks inne i et kjøkkenskap) i minst 5-6 måneder.
  3. Sil – gjerne gjennom kaffefilter – og tilsett litt kaldt, kokt vann til drammen til du får den styrken du ønsker. Hell den ferdige drammen over på flasker. Tilsett gjerne litt av bærene og krydderet. Drammen blir bedre jo lenger den får stå.

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

  • Ida Skaugrud Åmodt

    Hei, mine rognebær er litt oransje. Kan de brukes i denne oppskriften eller bør de være mer modne/røde?

    • Cecilie Maske

      Hei, Ida! Det er fortsatt litt tidlig på høsten, så oransjefargen kan skyldes at bærene ikke er helt modne enda. Jeg ville latt dem henge en stund til. Om de ikke blir rødere, kan det hende det er en annen sort enn vi har brukt. Det går helt fint å bruke disse på samme måte som de røde. Lykke til, hilsen Cecilie, MatPrat

  • Frode Langset

    Hei. Denne så spennende ut og den må prøves. Jeg lurer på disse appelsinskivene, skal de være med skallet på?

    • Frode Langset

      Fant nå lenken som viser alle kommentarene, og der har du jo allerede svart på spørsmålet mitt. Da er det bare å gå i gang!

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.12510, server:MP-PRD-WEB11 07.01.2025 18:02:05 handleliste stengt