Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Romtopf_ny.jpg

Romtopf

Ingredienser

1  porsjoner

Ca. 12 porsjoner

  • 1 kg frukt og friske bær
  • 750 g sukker
  • 4 dl mørk eller lys rom
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 4176 kcal
Fett 5 g
Protein 9 g
Karbohydrater 771 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Dette er en tradisjonell tysk dessert som de voksne nyter i juletider. Frukten og bærene smaker helt «ünderbart» sammen med en kule is, riskrem eller bare med en god skje nypisket krem. Laken kan siles fra og serveres som likør.  

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

1  porsjoner

Ca. 12 porsjoner

  • 1 kg frukt og friske bær
  • 750 g sukker
  • 4 dl mørk eller lys rom
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 4176 kcal
Fett 5 g
Protein 9 g
Karbohydrater 771 g

Slik gjør du

  1. Legg bær og frukt lagvis med sukker i en krukke eller et stort glass, og hell rom over til det dekker.
Jordbær, bringebær, stikkelsbær, rips, kirsebær, plommer, fersken m.m. er ypperlig å bruke. Skåld plommer og fersken. Skrell epler og pærer. Ta bort steiner og kjernehus. Del større frukter i båter eller biter. Du kan også bruke frossen frukt og bær. Jo flere sorter, jo mer smak og aroma. Unngå blåbær, de setter lett farge på andre frukter.
  1. Sett på lokk, og la krukken stå mørkt og kaldt i 4-6 uker før du begynner å servere av innholdet. Rør rundt innimellom slik at sukkeret løser seg opp. Det er viktig at massen hele tiden er dekket av rom.
En Romtopf er holdbar i 4-5 måneder så lenge den er dekket av rom. Sil gjerne fra laken og server den lett avkjølt som likør, eller bland den i drinker og bowler av ulike slag. Og server marinert frukt og bær som en dessert i julen.

Server Romtopf som tilbehør til iskrem, riskrem, eller som en dessert med litt vispet krem.

Fra gammelt av lagde man Romtopf over lengre tid, og det er selvsagt ikke noe i veien for at du kan følge denne metoden. Start med å legge årets første jordbær på et glass eller i en krukke, ha på sukker og hell over rom til det dekker. Fyll senere på med den typen frukt og bær du har tilgang på. Legg bær og frukt lagvis med sukker etter hvert som de forskjellige slagene blir modne. Hell på rom for hvert lag slik at frukten og bærene hele tiden er dekket. Gjenta til glasset eller krukken er full. Rør forsiktig rundt av og til slik at sukkeret løser seg opp. Krukken må stå mørkt og kjølig hele tiden.

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12177, server:MP-PRD-WEB11 21.11.2024 14:23:56