Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Spareribs med kålsalat

Spareribs med kålsalat

Ingredienser

porsjoner

Rub (ca. 6 dl):

  • 125 g brunt sukker
  • 160 g sukker
  • 50 g paprikapulver
  • 25 g hvitløkspulver
  • 75 g salt
  • 25 g malt sort pepper
  • 10 g malt ingefær
  • 15 g løkpulver
  • 7 g malt spisskummen
  • 4 g chipotle chilipulver

Kålsalat:

  • 0,5 stk. hodekål
  • 1 ss salt
  • 2 stk. gulrot
  • 3 dl kefir
  • 1 ss lettrømme
  • 0,5 båt revet hvitløk
  • 1 ts honning
  • 2 ss olivenolje
  • 2 stk. finhakket vårløk
  • 4 ss finhakket bladpersille
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 dråper tabasco
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

BBQ-saus:

  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 2 ss nøytral olje til steking
  • 1,5 ts chilipulver
  • 4 ts chipotle chilipulver
  • 0,5 ts salt
  • 1,25 dl ferdig sterk kaffe
  • 1,25 dl worchestershiresaus
  • 2,5 dl ketchup
  • 1,25 dl eplecidereddik
  • 100 g brunt sukker
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Skikkelig Texas bbq-spareribs med kålsalat og barbecuesaus. Saftig kjøtt som smelter i munnen. En suksesshistorie hvor norsk svinekjøtt møter en eksplosjon av smaker. Jiiiha!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

Rub (ca. 6 dl):

  • 125 g brunt sukker
  • 160 g sukker
  • 50 g paprikapulver
  • 25 g hvitløkspulver
  • 75 g salt
  • 25 g malt sort pepper
  • 10 g malt ingefær
  • 15 g løkpulver
  • 7 g malt spisskummen
  • 4 g chipotle chilipulver

Kålsalat:

  • 0,5 stk. hodekål
  • 1 ss salt
  • 2 stk. gulrot
  • 3 dl kefir
  • 1 ss lettrømme
  • 0,5 båt revet hvitløk
  • 1 ts honning
  • 2 ss olivenolje
  • 2 stk. finhakket vårløk
  • 4 ss finhakket bladpersille
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 dråper tabasco
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

BBQ-saus:

  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 2 ss nøytral olje til steking
  • 1,5 ts chilipulver
  • 4 ts chipotle chilipulver
  • 0,5 ts salt
  • 1,25 dl ferdig sterk kaffe
  • 1,25 dl worchestershiresaus
  • 2,5 dl ketchup
  • 1,25 dl eplecidereddik
  • 100 g brunt sukker
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Oppskriften på rub er stor, og du vil ha endel til overs. Oppbevar den på et glass med lokk eller i en lufttett boks og bruk den i løpet av sommeren. Passer veldig godt til både svinekjøtt og kylling.
Spareribs råvarebilder
Ha en sprutflaske med vann, eller lag en «mopping sauce» med like deler eplejuice og eplecidereddik, og hell den på sprayflasken. Spray litt av vannet eller blandingen på ribsene hver time.

Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning og smak!

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Saftige spareribs

 

Kommentarer

  • Trym Hauge

    Bra utgangspunkt dette, men ser det står "Texas Spareribs" i ingressen, da mener jeg det som gjerne kjennetegner Texas BBQ at det ikke brukes sukker i rubben, men hovedsaklig kosher salt og grovkvernet pepper (eventuelt litt hvitløkspulver, paprika, chili-pulver). 4-5 timer er nok også for kort dersom ribbene skal bli skikkelig møre slik at kjøttet løsner lett fra bena når de spises, men dette er jo smak og behag...

    • Bjørn Tore Teigen

      Hei Trym! Her er det nok stykket som er mest Texas spareribs eller St. louis cut, og rubben er ment som et forslag fra oss til Norske ganer, og her liker vi litt sødme i rubben. Går man i dybden og ønsker autentisk Texas bbq så er det oppskrifter med og uten brunt sukker, litt i forhold til hvor man er i Texas. Men brunt sukker i rubben gjør at man får en karamellisering på oversiden av ribsen når man ikke pensler på bbq saus, men serverer den ved siden av som her. I noen deler av sørstene er jo dry-ribs en vinner og deltar du i VM i bbq i Memphis in may så er det dry-ribs som er tingen hvis du vil komme høyt på listen eller vinne, og da med babyback ribs. Her har vi satt 4-5 timer for mange/de fleste kanskje ikke har en smoker men bruker en kull/kulegrill som ikke er så lett å holde lav temperatur på og får da en høyere "koke" temperatur som gjør de klare på en slik tid. Og i en konkurranse i USA så er det ikke sånn at kjøttet skal falle av beina som ofte er ønsket her. Men at man skjærer en Hollywood, dvs. to og to bein sammen, og så river man de fra hverandre og da skal det ikke slippe fra beina, men kjøttet skal være så mørt at det deler seg i kjøttet med like mye kjøtt på hvert bein. Men tilbake til spørsmålet ditt så gir et søk på google 3 350 000 treff på oppskrifter på slik rub, så her er det mulig å finne sin favoritt :) Men her et forslag fra oss til å begynne med hvis bbq sausen skal serveres ved siden av. Pensler man ribsen når den er i smokeren, er jeg enig med at man ikke trenger brunt sukker i rubben. Og skal man delta i konkurranse så vil det jo være teknikker med å pakke ribs inn i alufolie eller butcher papir osv. Men dette vet jo sikkert du også :) Lykke til med din type rub og keep on barbecuing. Beste hilsen Bjørn Tore Teigen

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13858, server:MP-PRD-WEB12 18.04.2025 00:02:04 handleliste stengt