Hopp til hovedinnhold
matprat logo
LAMMESTEK MED SITRON, HVITLØK OG ROTGRØNNSAKER

Surret lammestek med rotgrønnsaker

Ingredienser

6  porsjoner
  • 1 stk. lammestek uten ben, ca. 1.5 kilo
  • 3 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss smør
  • 3 dl vann (eller hvitvin)

Grønnsaker:

  • 3 stk. gulrot
  • 3 stk. pastinakk
  • 12 stk. potet
  • 2 stk. hvitløk
  • 2 stk. sitron
  • 2 kvister frisk rosmarin
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (7)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En surret lammestek  gjør seg nærmest selv i stekeovnen. Fyll formen med steken, rotgrønnsaker, hvitløk, poteteter og halve sitroner. Etter noen timer er resultatet fantastiske smaker og et supert måltid.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

6  porsjoner
  • 1 stk. lammestek uten ben, ca. 1.5 kilo
  • 3 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss smør
  • 3 dl vann (eller hvitvin)

Grønnsaker:

  • 3 stk. gulrot
  • 3 stk. pastinakk
  • 12 stk. potet
  • 2 stk. hvitløk
  • 2 stk. sitron
  • 2 kvister frisk rosmarin
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
En stek som veier mer enn 2,5 kg trenger du ikke å brune i stekepanne først. Steken vil få sin bruning og farge i stekeovnen, siden den står over lengre tid.
Ta vare på stekesjyen. Den er full av god smak og passer ypperlig som saus.

Server gjerne lammesteken med stekesjyen og en god ripsgelé.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet. 

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Ett lammelår – fire middager

 

Kommentarer

  • Agnes Etienne

    Det var interessant. Verdt å lage igjen, men jeg skal bruke mindre vann neste gang, skal begynne med 1,5 dl og fylle på om nødvendig. Jeg foretrekker altså stekte grønnsaker istedenfor kokte. Jeg endte med ca 2 dl væske (vanskelig å kalle det 'stekesky'), selv om jeg skrudde opp temperaturen på slutten.

  • Harald Sandvik

    Kan sitronen erstattes av sitronsaft? Og er det virkelig 2 hele hvitløk? Elsker hvitløk, men 2 virker litt mye, vil jo ikke at den skal dominere for mye.. Både dette og type vin burde fremgå av oppskriften (og ikke i kommentarfeltet)

    • Cecilie Maske

      Hei, Harald! Ja, sitron kan erstattes av ca. 1 dl sitronsaft, men da får du ikke med sitronskallet, som er med å gi smak til retten. Det er ingenting i veien for å bruke mindre hvitløk, men vår erfaring er at bakt hvitløk ikke dominerer smaksbildet, men blir mild og god. Type vin er nå endret. Vennlig hilsen Cecilie, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13980, server:MP-PRD-WEB12 25.04.2025 03:21:53 handleliste stengt