Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Tjelknøl

Tjelknøl

Ingredienser

porsjoner
  • 1,5 kg dypfryst elgstek

Krydderlake:

  • 1 l vann
  • 1 dl salt
  • 2 ts sukker
  • 1 ts grovmalt pepper
  • 1 stk. laurbærblad
  • 12 stk. knuste einebær
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 318 kcal
Fett 4 g
Protein 70 g
Karbohydrater 2 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (1)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Denne retten stammer fra de svenske skoger, og har kommet over grensa sammen med elgen. Tilberedningsmåten er spesiell, og krever at elgkjøttet er dypfryst.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 1,5 kg dypfryst elgstek

Krydderlake:

  • 1 l vann
  • 1 dl salt
  • 2 ts sukker
  • 1 ts grovmalt pepper
  • 1 stk. laurbærblad
  • 12 stk. knuste einebær
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 318 kcal
Fett 4 g
Protein 70 g
Karbohydrater 2 g

Slik gjør du

  1. Legg den frosne elgsteken i en ildfast form. Sett den i ovnen på 90 °C.
  2. Ta ut steken etter 5-6 timer og sett et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. La den stå til steketermometeret viser 65 °C. Da er steken medium stekt. Dersom du ønsker den gjennomstekt, stek til steketermometeret viser 70 °C. Dette tar ca. 12 timer, avhengig av stekens fasong.
  3. Lag krydderlake ved å koke opp vann, ha i krydder og salt. Rør om til saltet har løst seg opp. Hell laken i en dobbel plastpose og legg den varme steken i. Knyt igjen. Legg til avkjøling.
  4. Ta ut steken etter 5-6 timer og skjær den i tynne skiver.

Server for eksempel med puré av gulrot og erter, kokte poteter og flatbrød. Tyttebærsyltetøy eller solbærrømme hører også med. Tjelknøl er dessuten godt til pålegg eller på et koldtbord.

Du kan bruke denne oppskriften for hjortestek også.

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12177, server:MP-PRD-WEB14 23.11.2024 14:44:47