Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Geitramssaft

Geitramssaft

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir ca. 2 l konsentrert saft.

  • 300 g geitramsblomster
  • 2 l vann
  • 14 dl sukker
  • ca. 50 g sitronsyre
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (4)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Geitramssaft har en utrolig lekker farge og smaker kjempegodt. Bland saften ut med vann, med eller uten kullsyre. Saften kan også brukes til en lekker sommerdrink.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir ca. 2 l konsentrert saft.

  • 300 g geitramsblomster
  • 2 l vann
  • 14 dl sukker
  • ca. 50 g sitronsyre
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

  1. Kok opp vann, og tilsett sukker og sitronsyre. Rør til alt sukkeret har løst seg opp. Hell sukkerlaken over geitramsblomstene. Avkjøl, og sett bollen kjølig i ca. 4 dager. Sil saften og hell den på rene flasker eller annet egnet emballasje.
  2. Bland ut saften med vann etter eget ønske. Med mye knust is blir dette forfriskende sommerdrikke på varme dager.
Saften er holdbar ca. 1 uke i kjøleskap. Det beste er å fryse ned saften og ta den opp etter hvert.

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Deilig sommerdrikke

Podcast-episode: Slik sanker du de første ville vekstene

 

Kommentarer

  • Einar Hansen

    Bør det være ferske skudd, eller kan man plukke godt i sesong også?

    • Cecilie Maske

      Hei, Einar! Vet ikke helt hva du mener. Når du sier "ferske skudd" tenker jeg på de små plantene som stikker opp av jorda om våren. De kan brukes som asparges, men du kan ikke lage saft av dem. Blomstene kan høstes så lenge de blomstrer, men jeg tror det begynner å gå mot slutten av den sesongen nå de fleste steder i landet. Men om du fortsatt finner blomstrende geitrams, er de perfekte til saft. Lykke til, hilsen Cecilie, MatPrat

  • Elin Jonassen

    1,4 l sukker?! Det var sykt mye 🙈

    • Marit Løvbrøtte

      Hei Elin! Dette er smak og behag. Du kan gjerne redusere sukkermengden til det du foretrekker. Saften bør uansett fryses dersom den skal oppbevares lenge. Hilsen Marit, MatPrat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13485, server:MP-PRD-WEB11 14.03.2025 00:24:46 handleliste stengt