Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hjemmelaget marsipan

Hjemmelaget marsipan

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 1/2 kg marsipan

  • 250 g mandler
  • 250 g melis
  • 0,5 ts tragant (kan utelates)
  • 1 ss eggehvite
  • evt. 0,5 ts nøytral olje

konditorfarge

Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 2527 kcal
Fett 132 g
Protein 54 g
Karbohydrater 267 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (8)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Marsipan hører julen til, og med en liten kvern eller hurtigmikser lager du din egen knallgode marsipan i løpet av få minutter. Lag dobbel porsjon, så har du både til et flott marsipanbrød og til marsipanfigurer eller konfekt.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 1/2 kg marsipan

  • 250 g mandler
  • 250 g melis
  • 0,5 ts tragant (kan utelates)
  • 1 ss eggehvite
  • evt. 0,5 ts nøytral olje

konditorfarge

Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 2527 kcal
Fett 132 g
Protein 54 g
Karbohydrater 267 g

Slik gjør du

  1. Skåld mandler ved å legge dem i kokende vann i 3-4 minutter, og klem dem ut av skallet. Tørk mandlene godt, gjerne på kjøkkenbenken over natten, eller 1 time på 50 °C i stekeovnen.
  2. Mal mandlene en eller to ganger i kvern eller hurtigmikser. Mal dem igjen sammen med melis.
  3. Bland inn tragant og eggehvite, og kna marsipanen til den henger godt sammen og er lett å jobbe med. Er den for tørr, så bland inn litt mer eggehvite eller noen dråper nøytral matolje. Er den for bløt, så kna inn litt mer melis.
  4. Pakk den ferdige marsipanen i plastfolie og la den hvile en stund på kjøkkenbenken. 

Tragant gjør at marsipanen blir litt seigere og lettere å jobbe med. Du får kjøpt tragant på apoteket. Blir marsipanen tørr, kan man kna inn noen dråper matolje.

Når man skal farge marsipan er det lurt å starte med noen dråper farge av gangen og litt ekstra melis. Blir fargen for svak, er det bare å kna inn noen dråper til.

Det finnes spesialformer for marsipanfigurer. Små pepperkakeformer er også fine å bruke.

Du kan også lage marsipan av mandler med skall, men da vil både farge og smak bli litt annerledes.

 

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12510, server:MP-PRD-WEB14 22.12.2024 12:39:12