1. La pølsetarmene ligge i lunkent vann i 2 timer før du starter pølseproduksjonen. Trekk vann gjennom tarmene for å få ut eventuelt salt og fettklumper som skulle ligge der før de skal fylles med pølsefarse. Det gjør du ved å fylle litt lunkent vann i den ene enden på tarmen og trekker vannet gjennom hele lengden av tarmen. Da blir det dessuten enklere å tre tarmen på pølserøret senere.
2. Ha kjøttdeig, medisterdeig og medisterfarse i en kjøkkenmaskin. Bland kjøttet med salt for bedre binding.
I stedet for ferdigkjøpt kjøttdeig, medisterdeig og medisterfarse kan du kverne kjøttet til pølsene selv. Bruk i så fall en kjøttkvern eller kjøkkenmaskin med kvern som tilleggsutstyr.
3. Bland inn krydderet i pølsefarsen. Form deretter litt deig til en prøvekake, og stek i en panne til den er gjennomstekt. Smak eventuelt til med mer krydder dersom du synes det er for lite smak.
4. Fyll pølsefarsen i pølsestapperen og tre pølsetarmene på pølserøret.
5. Hvis du har en pølsestopper med sveiv kan det være fin å være to. Én som sveiver og én som passer på at pølsefarsen fylles jevnt i tarmen. Den skal ikke bli for hard. Da sprekker pølsa lett, og ikke for løs, da pølsa ikke får fin spenst.
6. Pølsa kan være som en ring eller du kan vikle eller slynge pølsa i passe lengder som vist i bilde under. Den hotte chilipølsa (one fot chilidog) på bildet er ca. 30 cm.
7. Finn den lengden du ønsker på pølsene (i denne oppskriften ca. 30 cm) og tvinn annenhver pølse samme vei hver gang. Da går ikke tvinningene opp. Er farsen for hardt stappet i pølsetarmen kan de lett sprekke, og er de litt løse, så tvinn flere ganger for at pølsa skal bli litt strammere.
8. Dersom pølsene skal fryses er det en fordel å fryse dem rå. Trekk pølsene i 80 graders vann. Pølsene må ikke koke, for da sprekker de.
9. Man kan grille pølsene når de er rå. Da får de en fantastisk spenst, og smaker ekstra godt. Men pass på så de ikke får for sterk varme, da de lett kan sprekke og miste mye av den gode smaken. Kokte pølser kan også legges på grillen eller stekes i panne.
10. Til de ekstra lange pølsene trenger du også lange pølsebrød (om du ikke velger å bruke to pølsebrød fra butikken per pølse). Følg denne oppskriften på pølsebrød, men bruk 200 g deig til hvert brød.
11. Bland sammen basilikum, revet hvitløk og hasselnøtter til peso i en foodprosessor, morter eller med en stavmikser. Tilsett olje i en tynn stråle. Rør inn sitronskall og parmesan. Smak til med salt og pepper.
12. Rens paprika og del hver i fire biter. Pensle paprikabitene med litt olje og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett med skinnsiden opp. Skru ovnen på 250 °C med grillfunksjonen på, og sett brettet i stekeovnen på øverste rille. La dem grille i 5-10 minutter, eller til skinnet er sort og paprikaene er møre. Du kan også legge dem på grillen, da med skinnsiden ned. Legg de grillede paprikaene i en bolle og dekk med plastfolie. Avkjøl. Dra forsiktig skinnet av papikaene, bruk gjerne en tynn spiss kniv til denne jobben. Skjær paprikaene i strimler.
13. Stek bacon i panne eller i stekeovn til det er sprøtt.
Anrett de lange pølsene i hjemmebakte pølsebrød, og topp dem med grillet paprika, pesto, sprøstekt bacon og til slutt smuldre over litt fetaost. Herlig!