Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Hveteboller

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir 24 boller.

Bolledeig:

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 1 pk fersk gjær
  • 0,5 ts salt
  • 2 ts malt kardemomme
  • 6 dl melk
  • 4 dl rosiner (kan sløyfes)
  • 1 stk. sammenvispet egg til pensling
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (52)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Har du lyst på ferske boller som smelter på tungen når de spises? Bak boller i dag og kos deg.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir 24 boller.

Bolledeig:

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 1 pk fersk gjær
  • 0,5 ts salt
  • 2 ts malt kardemomme
  • 6 dl melk
  • 4 dl rosiner (kan sløyfes)
  • 1 stk. sammenvispet egg til pensling
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin vil temperaturen gradvis stige. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men med tilstrekkelig elting vil temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Bruk derfor kald eller romtemperert væske. Hevingen kan noen ganger ta litt lengre tid, avhengig av deigtemperatur - men deigen vil også få en bedre smak.

Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Elting for hånd: En gjærdeig krever god elting for at glutennettverket skal utvikle seg godt. Elting for hånd kan gi en noe mer kompakt og tyngre deig. Skal du elte for hånd vil ikke temperaturen stige så mye under eltingen, og det kan derfor lønne seg å smelte smøret og lunke væsken litt for å lette jobben og få en raskere heving.

Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Ønsker du ekstra luftige boller kan du tilsette 1 ts bakepuvler! 

Vil du heller bake trippel sjokoladebolle eller kanelboller? Vi har verdens beste oppskrift!

Hveteboller

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Gjærbakst – slik lykkes du

Podcast-episode: Triksene du trenger for å redde maten

 

Kommentarer

  • Maren Sandve Helgøy

    Kjempegode boller! Angående kjøkkenmaskin, så anbefaler jeg en som tåler større deiger. Min kjøkkenmaskin gikk på nippet, må investere i ny som tåler store deiger. Men knallgode boller, trenger ikke mer av det ene eller det andre - perfekt👌🏼 Prikken over i’en er vaniljekrem også, men lot de stå 1-2 minutt lenger i ovn da (11-12minutter) 👍🏼

  • Elin F.

    Deigen ble veldig fast og hard med den mengden mel og væske som er oppgitt i oppskriften. Oppdraget ble så tøft for kjøkkenmaskina at eltekroken satte seg fast i festet. Måtte tilsette mer melk. Etter en styrete prosess med å få melka til å blande seg, og da smøret var eltet inn, ble deigen til slutt fin og elastisk og bollene luftige og gode 😊

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Elin! Det var kjedelig å høre. Oppskriften har nylig blitt testet og justert på, og vi har ikke hatt samme erfaring som deg her. Det kan være små forskjeller på mel fra ulike produsenter, men det er vanskelig for meg å si om det er det som er grunnen. Det er i det minste godt å høre at du fikk en god bolledeig til slutt, selv om du måtte gå litt utenfor oppskriften :) Hilsen Marta, MatPrat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13651, server:MP-PRD-WEB11 25.03.2025 23:40:10 handleliste stengt