Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hvitvinsdampede blåskjell

Hvitvinsdampede blåskjell

Ingredienser

porsjoner
  • 1 kg friske blåskjell
  • 1 dl hvitvin
  • 3 båter hakket hvitløk
  • 2 stk. finhakket sjalottløk
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ss hakket bladpersille
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (4)
Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Blåskjell er noe av det enkleste i hele verden å tilberede. I tillegg er det sommermat av himmelsk kaliber. Skal du plukke blåskjell selv bør du først sjekke om det er trygt å plukke blåskjell der du er. 

Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 1 kg friske blåskjell
  • 1 dl hvitvin
  • 3 båter hakket hvitløk
  • 2 stk. finhakket sjalottløk
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ss hakket bladpersille
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

  1. Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg hvis du «kakker» på dem, eller skjell som er skadet.
  2. Fres hakket sjalottløk og hvitløk i olivenolje i en gryte. Tilsett blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.
  3. Dryss over hakket persille og server med godt brød.

Blåskjell på grillen
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

  • Liv Helene Sickel

    Hei! Jeg pleier å skrape vekk "skjegget" og de eventuelle rur-lignende greiene som kan komme oppå blåskjellene før jeg damper de. Kan dette gjøres en stund før blåskjellene tilberedes? Hvordan skal de da oppbevares mellom rensing og tilbereding?

    • Cecilie Maske

      Hei, Liv Helene! Jeg gjør det samme som deg - fjerner «skjegget»- eller byssustråden, og skraper dem om nødvendig. Det kan fint gjøres flere timer i forveien. Etter det skal de oppbevares kaldt. Kjøleskap er fint. Har du mye skjell, kan du oppbevare dem i en bøtte og helle over isbiter eller knust is. Det er ikke nødvendig å legge dem i vann. Lykke til, hilsen Cecilie, Matprat

  • Hans Bakås

    Induksjonstopp kan gi stor problemer når du damper blåskjell Deler denne, da det ikke ligger mye ute på nettet om problemer med induksjonstopp og blåskjell. Jeg har hatt induksjonstopp i mange år, men etter å byttet til ny Induksjontopp begynte selve "muslingen" å eksplodere, dette var veldig spesielt, og jeg skjønte ikke hva som skjedde. Nå har jeg avdekket at enkelte typer iduksjonstopper kan gjøre at selve "muslingen" inne i blåskjellet "eksploderer" når du damper blåskjell på vanlig måte. Håper dette kan være til hjelp for de som opplever det samme og som ikke skjønner hva som skjer:)

    • Magnus Tvedt-Øresland

      Hei Hans! I løpet av hele mitt liv som kokk og som blåskjell-elsker må jeg si at jeg aldri har hørt eller erfart dette. takk for at du deler, og kom gjerne med en melding her om det skjer igjen eller om du finner ut av hva som forårsaker dette. Mvh. Magnus, Matprat

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13858, server:MP-PRD-WEB14 23.04.2025 04:48:48 handleliste stengt