Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Hylleblomstsaft

Hylleblomstsaft

Ingredienser

1  porsjoner

Gir 4 l konsentrert saft

  • 30 stk. hylleblomstkroner eller mer
  • 4 l kokende vann
  • 2 kg sukker
  • 2 stk. sitron
  • 2 stk. lime
  • 50 g sitronsyre
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 7616 kcal
Fett 1 g
Protein 4 g
Karbohydrater 1890 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (6)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Har du en svarthyll i hagen, så benytt sjansen til å lage verdens beste saft! Svarthyllen blomstrer noen korte uker rundt sankthans, men saften skaper sommerstemning hele året.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

1  porsjoner

Gir 4 l konsentrert saft

  • 30 stk. hylleblomstkroner eller mer
  • 4 l kokende vann
  • 2 kg sukker
  • 2 stk. sitron
  • 2 stk. lime
  • 50 g sitronsyre
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 7616 kcal
Fett 1 g
Protein 4 g
Karbohydrater 1890 g

Slik gjør du

  1. Rist forsiktig på hylleblomstkronene slik at eventuelle insekter faller ut. Ha blomstene i en godt rengjort bøtte eller annen stor beholder. Det er ikke nødvendig å fjerne stilkene.
  2. Kok opp vann og sukker.
  3. Skjær sitron og lime i skiver og ha dem i bøtten sammen med blomstene.
  4. Hell over kokende sukkerlake og rør inn sitronsyre.
  5. Avkjøl helt. Sett bøtten på et kjølig sted i minst 24 timer. Rør om av og til.
  6. Sil saften gjennom et klede. Fyll den på rengjorte, steriliserte flasker og skru på kork.
  7. Oppbevar saften kaldt (den kan godt fryses).
  8. Bland saften (ca 2:10) med vann eller kullsyrevann og legg i en skive sitron eller lime. Server iskald, eller som en varm toddy om vinteren.

Oppbevart mørkt og kaldt er saften holdbar i minst 6 måneder. 

Av og til kan man se at det danner seg «skyer» i flaskene når de har stått lagret en stund. Dette er ikke et tegn på at saften har blitt dårlig, men pollen som flyter i saften
slik steriliserer du flasker: Vask flaskene grundig og skyll med rent vann. Glassflasker kan steriliseres i stekeovnen. Sett eller legg flaskene i ovnen og varm den til 100-150 °C. La flaskene være i ovnen i ca 30 minutter. Ta dem ut, dekk åpningen med et rent klede og la dem bli kalde før du fyller dem med saft.

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Deilig sommerdrikke

Podcast-episode: Slik sanker du de første ville vekstene

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12177, server:MP-PRD-WEB15 23.11.2024 11:14:45