Kantarellsuppe
- Tid
- 20–40 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Kremet kantarellsuppe smaker som selve essensen av høst, og egner seg godt som en varmende kveldsrett.
Ingredienser
porsjoner
-
550 g fersk kantarell -
2 ss smør -
1 stk. finhakket løk -
1 båt finhakket hvitløk -
2 kvister frisk timian -
1 dl hvitvin eller eplejuice -
5 dl vann -
1 stk. grønnsakbuljong (terning) -
3 dl matfløte -
1 ts salt -
0,5 ts kvernet pepper
Du trenger også:
-
2 kvister frisk timian til pynt -
4 skiver landbrød
Slik gjør du
- Bruker du fersk sopp, så forvell den først ved å legge den i en tørr kjele eller stekepanne og sett den på middels høy varme slik at den slipper vannet. Rør om av og til, til soppen har falt sammen. Ta vare på væsken, og erstatt eventuelt noe av buljongen med denne. For hermetisk sopp: ta vare på væsken og erstatt noe av buljongen med denne. Plukk ut noen av de fineste soppene, som brukes til pynt på suppa.
Får du ikke tak i kantareller kan suppen lages av annen sopp, for eksempel aromasopp eller sjampinjong. Framgangsmåten er den samme. Bruker du forvellet sopp kan mengden reduseres med halvparten av vekten, altså 550 g fersk sopp = 275 g forvellet sopp.
- Ha halvparten av smøret i kjelen og fres soppen 2-3 minutter. Tilsett løk og hvitløk og fres videre til løken er myk og blank. Ha i timian og hvitvin og la det hele koke kraftig i 4-5 minutter.
- Tilsett vann, buljongterning og fløte og la suppen koke i 5-6 minutter. Plukk ut timiankvitene. Bruk stavmikser eller kjør suppen i en hurtigmikser til den blir helt glatt. Smak til med salt og pepper.
- Stek de små, pene soppene i litt smør og krydre med salt og pepper.
- Visp suppen kraftig slik at det danner seg skum på toppen. Hell opp i små, dype tallerkener eller kopper og fordel den stekte soppen på toppen. Pynt med litt frisk timian.
Server rykende varm, gjerne med fersk, godt brød ved siden av.
Ønsker du å gjøre retten vegansk, kan du erstatte smør og matfløte med plantebaserte alternativer.