Hopp til hovedinnhold
matprat logo
KHATCHAPURI - GEORGISK OSTEBRØD

Khatchapuri - georgisk ostebrød

Ingredienser

4  porsjoner

Deig

  • 7 dl hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 ss sukker
  • 2,5 dl vann
  • 1 dl melk
  • 1 dl olivenolje

Fyll:

  • 1 pose frisk spinat
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 1 ss nøytral olje
  • 3,5 dl revet hvitost
  • 1 stk. fersk mozzarella
  • 125 g fetaost (1 pakke)
  • 5 stk. egg
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 977 kcal
Fett 58 g
Protein 47 g
Karbohydrater 61 g
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (6)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Bli kjent med Khatchapuli - Georgias mest kjente nasjonalrett som star verden med storm. For hvem kan vel motstå ferskt brød fylt med ost og egg?

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

4  porsjoner

Deig

  • 7 dl hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 ss sukker
  • 2,5 dl vann
  • 1 dl melk
  • 1 dl olivenolje

Fyll:

  • 1 pose frisk spinat
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 1 ss nøytral olje
  • 3,5 dl revet hvitost
  • 1 stk. fersk mozzarella
  • 125 g fetaost (1 pakke)
  • 5 stk. egg
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 977 kcal
Fett 58 g
Protein 47 g
Karbohydrater 61 g

Slik gjør du

  1. Bland de tørre ingrediensene til deigen i en bakebolle eller kjøkkenmaskin. Varm melk og vann til det er fingervarmt. Hell blandingen i melet og elt deigen i maskin på lav hastighet eller for hånd til du har en smidig deig. Tilsett litt mer mel om nødvendig.  Tilsett olje og elt deigen i ett minutt til. Dryss litt hvetemel på toppen av deigen, dekk bakebollen med plastfolie og sett deigen til heving på et lunt sted i en time.
  2. Varm en stekepanne med litt olje og fres spinat og hvitløk til spinaten faller sammen. Krydre med litt salt og pepper. Sett til side (klem ut væske om nødvendig)
  3. Bland revet ost mozzarella i biter og smuldret feta i en bolle. Sett til side.
  4. Del deigen i fire like deler og trill dem til boller. Kjevle hver bolle ut til en sirkel på ca. 22 cm. Snu deigen og dryss med mel så den ikke fester seg til underlaget.
  5. Forvarm stekeovnen til 230 °C.
  6. Rull inn deigen fra hver sin side mot midten slik at deigen ser ut som en båt. Klem sammen endene. Løft deigen over på et stekebrett med bakepapir. 
  7. Visp sammen ett av eggene og pensle kantene på bakverket.
  8. Fordel spinat i bunnen av hver «båt» og topp med all osten.
  9. Plasser stekebrettet midt i ovnen i ca. 15-20 minutter, eller til osten har smeltet og bakverket har fått en gyllen farge.
  10. Ta brettet ut av stekeovnen og lag en fordypning i fyllet med en skje. Knekk et egg i hvert hull og sett formen tilbake i ovnen i ytterligere 5-6 minutter, til eggehviten har satt seg og eggeplommen fortsatt er bløt.

Server khatchapuri rett fra stekeovnen. Egget skal blandes med ostemassen før den spises.

Khachapuri er Georgias mest populære nasjonalrett, med voksende popularitet flere steder i verden. Fasong og ingredienser varierer fra region til region og fra kokk til kokk, men inneholder alltid smeltet ost. Den mest kjente varianten er den båtformede Adjaruli khatchapuri fra provinsen Adjara, som også inneholder et egg som plasseres i en fordypning i osten. Skorpen på brødet skal rives av og dyppes i den varme oste- og eggemassen. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12109, server:MP-PRD-WEB12 21.11.2024 07:20:46