Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lammestek med appelsinsaus

Lammestek med appelsinsaus

Ingredienser

10  porsjoner

Appelsinsaus:

  • 4 stk. sjalottløk
  • 2 ss nøytral olje
  • 6 dl appelsinjuice (ferskpresset eller fra flaske)
  • 2 ss honning
  • 3 dl stekesjy fra stek eller kraft
  • 1 ss smør (kan utelates)

Honning- og appelsinglaze til  lammesteken

  • 2 stk. rød chili
  • 2 båter hvitløk
  • Revet skall og saft av 2 stk. appelsin
  • 2 ss honning
  • 1 ss søt soyasaus (ketjap manis)
  • 2 ss frisk rosmarin

Grønnsaker med sting:

  • 500 g aspargesbønner eller haricotbønner
  • 8 stk. sjalottløk
  • 1 stk. rød chili
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • 400 g frisk spinat
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 657 kcal
Fett 36 g
Protein 54 g
Karbohydrater 27 g
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En glaze av honning, appelsinjuice og krydder gir lammesteken en spennende og annerledes smaksopplevelse enn en klassisk lammestek, uten å ødelegge for den nydelige lammesmaken. Den nydelige appelsinsausen er prikken over i-en.  

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

10  porsjoner

Appelsinsaus:

  • 4 stk. sjalottløk
  • 2 ss nøytral olje
  • 6 dl appelsinjuice (ferskpresset eller fra flaske)
  • 2 ss honning
  • 3 dl stekesjy fra stek eller kraft
  • 1 ss smør (kan utelates)

Honning- og appelsinglaze til  lammesteken

  • 2 stk. rød chili
  • 2 båter hvitløk
  • Revet skall og saft av 2 stk. appelsin
  • 2 ss honning
  • 1 ss søt soyasaus (ketjap manis)
  • 2 ss frisk rosmarin

Grønnsaker med sting:

  • 500 g aspargesbønner eller haricotbønner
  • 8 stk. sjalottløk
  • 1 stk. rød chili
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • 400 g frisk spinat
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 657 kcal
Fett 36 g
Protein 54 g
Karbohydrater 27 g

Slik gjør du

  1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper, og legg det i en langpanne. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av steken. Pass på at du ikke treffer bein.
  2. Hell vann i langpannen. Sett steken midt i stekeovnen på 125 °C. Beregn 2 1/2  - 3 timer steking.
  3. Lag appelsinsaus. Hakk sjalottløk og fres den i litt olje til den er myk og blank. Tilsett appelsinjuice og honning. Kok inn til halv mengde. Sett til side.
  4. Lag honning- og appelsinglaze. Finhakk chili og hvitløk. Ha det i en liten kjele sammen med revet skall og saft av appelsin, honning og soyasaus. Kok opp og la glazen småkoke til den er tykk som sirup. Tilsett finhakket rosmarin.

    Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning og smak!

  5. Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. Ta formen ut av ovnen.
  6. Hell glazen over steken og la kjøttet hvile i 20 minutter på benken.
  7. Fjern stilkenden på bønnene og del sjalottløk i to på langs. Fres løk og bønner raskt i smør og olje. Vend inn spinat og chili, og fres videre til spinaten akkurat faller sammen. Smak til med litt salt og pepper.
  8. Kok opp appelsinsausen igjen og tilsett sjy fra steken eller kraft. Smak til med litt salt og pepper. Visp inn kaldt smør rett før servering.

Server med poteter etter eget ønske, for eksempel ovnsstekte potetbåter eller er god potetsalat. Du kan også legge små poteter rundt steken de siste 30-40 minuttene av steketiden.

Her ser du hvordan du skjærer ut isbeinet på lammesteken.

Ble det rester etter lammemiddagen? Vi har gode tips til hva du kan lage med rester av lammelåret eller lammesteken.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12109, server:MP-PRD-WEB15 14.11.2024 23:12:48