Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Mandelboller

Mandelboller

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir 16-18 store boller.

Bolledeig:

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 1 pk fersk gjær
  • 0,5 ts salt
  • 2 ts malt kardemomme
  • 6 dl kald helmelk
  • 1 stk. egg til pensling

Mandelfyll:

  • 200 g mandler med skall
  • 100 g melis
  • 2 stk. egg
  • 1 ts flaksalt

Pynt:

  • 2 ss finhakkede mandler
  • 1 ss melis
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ser du etter en bolleoppskrift som er enkel å lage, men har det lille ekstra? Da bør du prøve hveteboller fylt med mandelkrem! Perfekt for deg som vil lage boller til fastelavn, men ikke er så fysen på pisket krem. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir 16-18 store boller.

Bolledeig:

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 1 pk fersk gjær
  • 0,5 ts salt
  • 2 ts malt kardemomme
  • 6 dl kald helmelk
  • 1 stk. egg til pensling

Mandelfyll:

  • 200 g mandler med skall
  • 100 g melis
  • 2 stk. egg
  • 1 ts flaksalt

Pynt:

  • 2 ss finhakkede mandler
  • 1 ss melis
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin vil temperaturen gradvis stige. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men med tilstrekkelig elting vil temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Bruk derfor kald eller romtemperert væske. Hevingen kan noen ganger ta litt lengre tid, avhengig av deigtemperatur - men deigen vil også få en bedre smak.

Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Ha gjerne mandelkremen over i en strøytepose, for å lettere fordele kremen i bollene. 

Skolebrød trinnbilder

Vil du ha enda mer av det gode? Server med en klatt pisket krem på toppen, eller på siden. Dobbel kos!

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.13651, server:MP-PRD-WEB12 09.04.2025 03:41:58 handleliste stengt