Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Makroner med sitron og valmuefrø

Påskemakroner

Ingredienser

1  porsjoner

Makronbunn:

  • 100 g mandler
  • 100 g melis
  • 75 g eggehvite
  • 100 g sukker
  • 3 dråper konsentrert lilla matfarge , eller annen ønsket farge

Appelsinkrem:

  • 100 g romtemperert smør
  • 300 g melis
  • 5 ss frisk appelsinsaft
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 3379 kcal
Fett 134 g
Protein 30 g
Karbohydrater 508 g

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Franske fristelser gjør seg godt som påskegodt! Lag noen deilige påskemakroner med fløyelsmyk appelsinkrem du kan kose deg med til påskekaffen. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

1  porsjoner

Makronbunn:

  • 100 g mandler
  • 100 g melis
  • 75 g eggehvite
  • 100 g sukker
  • 3 dråper konsentrert lilla matfarge , eller annen ønsket farge

Appelsinkrem:

  • 100 g romtemperert smør
  • 300 g melis
  • 5 ss frisk appelsinsaft
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 3379 kcal
Fett 134 g
Protein 30 g
Karbohydrater 508 g

Slik gjør du

  1. Skåld mandler. Kok opp litt vann i en kjele. Ha mandler i det kokende vannet og sett kjelen til side. Trekk mandlene til skallet løsner, 3-4 minutter. Ta dem opp av kjelen og legg dem i et kjøkkenhåndkle. Rull håndkledet litt frem og tilbake slik at skallet på mandlene løsner. Tørk de skåldede mandlene i et døgn.

Spare tid? Legg gjerne de skåldede mandlene på et bakepapirkledd stekebrett, og tørk dem i stekeovn på 100 °C med en tresleiv i stekeovnsdøren. Du kan selvsagt bruke mandler med skall også (de slipper du å tørke), overflaten på makronene blir litt spettete i fargen, men smaken blir den samme.

  1. Mal skåldede mandler på en mandelkvern, eventuelt kjør dem i en foodprosessor eller blender.

Du kan også bruke ferdig mandelmel fra butikken, men ikke kjøp et mel som er fettredusert. Det gir et dårlig resultat på makronene.

  1. Bland mandelmelet sammen med melis, det kan du også gjøre i en foodprosessor eller blender.  Sikt gjerne melblandingen, og kjør på nytt, da blir det enklere å få en finere mandelmelblanding.
  2. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
  3. Bland inn matfarge. Juster mengden farge etter fargeønske på makronene.
  4. Sikt mandelmelblandingen inn i marengsen og rør sammen med en slikkepott til alt er godt blandet. Røren skal bli lett flytende. Det viktig å ikke røre hverken for mye eller for lite. Blir røren for tynn vil makronene flyte utover, og blir røren for tykk vil makronene få små topper og en ujevn overflate.
  5. Lag en mal for å sikre at makronene blir like store. Tegn små sirkler ved hjelp av en 5- krone på et ark bakepapir, husk å ha god avstand mellom makronene. Er du god på øyemål kan selvfølgelig makronene sprøytes ut på frihånd, eller du kan bruke en makronmatte.
  6. Legg malen under et ark bakepapir på et stekebrett. Fyll makronsmeten i en sprøytepose med rund tipp (10 mm), og sprøyt ut makronene på bakepapiret. Lirk forsiktig bort malen, og bank stekebrettet et par ganger i benkeplaten slik at eventuelle luftbobler kommer ut. Gjenta med neste brett. 
  7. La makronene stå på kjøkkenbenken for å tørke i 10-20 minutter før du setter dem i stekeovnen. Kjenn forsiktig på makronene med fingertuppen, har de fått en liten hinne på overflaten er de klar til steking.
  8. Sett stekeovnen på 150 °C. Stek makronene midt i ovnen i ca. 12 minutter. Det kan variere litt fra ovn til ovn, men 11-15 minutter pleier å være passe. Avkjøl makronene før du løsnerdem fra bakepapiret. 
  9. Lag appelsinkrem. Pisk smør og siktet melis sammen til det er godt blandet. Tilsett frisk appelsinsaft og pisk til en lett og luftig krem, 5-10 minutter. Smak eventuelt til med litt mer appelsinsaft. Ha gjerne i litt gul matfarge for ekstra påskegul krem.
  10. Ha sitronkremen i en sprøytepose med rund tipp (10 mm). Sprøyt fyll på halvparten av makronbunnene, legg den andre halvparten makronbunner over og klem lett sammen.

Pynt gjerne makronene med litt spiselig gullspray.  

Makronene kan spises med en gang, men er aller best når de har stått en dag med fyllet i. Oppbevar makronene i en lufttett boks i kjøleskapet. Makronene kan også fryses, men da er det best å fryse dem uten fyll og heller fylle dem en dag før de skal serveres.

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12510, server:MP-PRD-WEB13 21.12.2024 15:55:38