Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Skolebrød

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir ca. 18 skolebrød

Bolledeig:

  • 100 g smør
  • ca. 650 g hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 4 dl melk
  • 25 g fersk gjær

Vaniljekrem:

  • 1 stk. vaniljestang eller litt vaniljesukker
  • 4 dl melk
  • 6 stk. eggeplomme
  • 0,5 dl sukker
  • 1 ss maisenna

Topping:

  • 300 g tørr melis blandet med vann
  • 3 dråper romessens (kan sløyfes)
  • 100 g kokosmasse
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (19)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Skolebrød, eller skoleboller, er klassisk gjærbakst med eggekrem, melisglasur, og kokosmasse. En søt favoritt i bolledisken, og ekstra deilig hjemmelaget!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

1  porsjoner

1 porsjon gir ca. 18 skolebrød

Bolledeig:

  • 100 g smør
  • ca. 650 g hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 4 dl melk
  • 25 g fersk gjær

Vaniljekrem:

  • 1 stk. vaniljestang eller litt vaniljesukker
  • 4 dl melk
  • 6 stk. eggeplomme
  • 0,5 dl sukker
  • 1 ss maisenna

Topping:

  • 300 g tørr melis blandet med vann
  • 3 dråper romessens (kan sløyfes)
  • 100 g kokosmasse
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

Før du starter med gjærdeigen er det lurt å lage vaniljekremen (eggekremen), så den blir helt avkjølt før den skal brukes. Kremen kan også lages kvelden før (eller kjøpes ferdig).

trinn du kan merke av
tangzhong lussekatter trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Hveteboller gjærbakst trinnbilder
Skolebrød trinnbilder
Vaniljekrem til kaker trinnbilder
Skolebrød trinnbilder
Skolebrød trinnbilder
Skolebrød trinnbilder

Kanskje du har lyst til å prøve solskinnsboller neste gang?

Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37 °C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

Vurder oppskriften

 

Kommentarer

  • Cecilie Heimdal

    Hei! Er det mulig å heve disse over natten i et kaldt rom?

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Cecilie! Det kan du gjøre 😊 Da bør du bruke mindre gjær (ca. 1/4), og ikke minst kald væske. Ellers kan du følge oppskriften som vanlig. Pass på at deigen ikke blir for varm under eltingen. Hilsen Marta, MatPrat

  • Stigandr F.

    Hei, Går det an å fryse disse skolebollene med krem og glasur/kokos på, eller må de eventuelt da fryses uten det påsmurt? Og for frysing, hva ville dere anbefalt mellom ferdigkjøpt vaniljekrem eller hjemmelaget? PS. Har dere vurdert å sette et lite symbol eller en notis på alle oppskrifter som kan fryses ned (og hatt dette søkbart i tillegg)? Ville hjulpet utrolig mye, og man får da mulighet til å lage opp litt mer enn bare sedvanlig fiskegrateng og sjokkoladekake.

    • Cecilie Maske

      Hei, Stig Vi vil ikke anbefale å fryse bollene med glasur - det vil bli klissete når du tiner bollene igjen. Mht vaniljekrem så spiller det ikke så stor rolle hva du velger. Og mht symbol om frysing, så tar vi dt med oss videre inn i framtidge oppgraderinger av nettsiden (strengt tatt kan alt fryses. Spørsmålet er om de kan tines igjen...) :-). Hilsen Cecilie, MatPrat

      • Stigandr F.

        Tusen takk for raskt svar. Da satser jeg på å bare sette noe av deigen til siden for å stekes uten fyll så de kan legges i frysern og påsmøres ved behov.

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

version:11.21.1.13485, server:MP-PRD-WEB13 14.03.2025 12:01:22 handleliste stengt