Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Smuldrepai med epler

Smuldrepai med epler

Ingredienser

8  porsjoner
  • 1 kg eple
  • 1 ss vann
  • 100 g sukker

Smuldre-topping:

  • 100 g hvetemel
  • 100 g smør
  • 50 g lettkokte havregryn eller 4-korn frokostblanding
  • 100 g sukker
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (18)
Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Smuldrepai med epler er en enkel og elsket klassiker i den norske eplehøsten. Server med hjemmelaget vaniljesaus eller en klatt créme fraîche, og nyt de friske, norske eplene i søt innpakning!

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

8  porsjoner
  • 1 kg eple
  • 1 ss vann
  • 100 g sukker

Smuldre-topping:

  • 100 g hvetemel
  • 100 g smør
  • 50 g lettkokte havregryn eller 4-korn frokostblanding
  • 100 g sukker
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

Slik gjør du

  1. Skrell eplene, ta ut kjernehuset og skjær eplene i terninger.
  2. Ha eplebitene i en kjele eller stekepanne og tilsett vann og sukker.
Tips: Smak gjerne litt på eple og vurder hvor mye sukker du trenger å tilsette. Er eplet veldig søtt så kan du med fordel redusere sukkermengden.
  1. Fres eplebitene i 5-6 minutter, til de begynner å bli myke, og sukkeret har smeltet helt.
  2. Hell eplebitene over i en paiform eller annen ildfast form.
  3. Smuldre mel og smør med fingrene eller i hurtigmikser. Tilsett havregryn eller 4-korn og sukker og bland godt. Dryss blandingen jevnt over eplebitene.
Tips: Prøv deg fram med krydder i smuldre-toppingen. Kanel, ingefær, muskat og kardemomme er alle gode krydder som passer sammen med epler, og som vil sette særpreg på paien. Hakkede nøtter kan også blandes inni smuldre-toppingen.
  1. Plasser formen midt i ovnen på 200 °C og stek paien i 30-35 minutter, til toppen er gyllen og sprø.

Server smuldrepaien varm eller lun med hjemmelaget vaniljesaus, creme fraiche eller råkrem.

Smuldrepai med epler

Vurder oppskriften

Podcast-episode: Godsaker med norske epler i sesong

 

Kommentarer

  • Isabell Stokke-Brækkan

    Hvorfor kan man ikke velge porsjon lengre?

    • Marta Ravnsborg

      Hei, Isabell! Det har blitt låst for å unngå feil ved opp- eller nedskalering. Antall porsjoner vil nemlig kunne påvirke steketid, anbefaling av kakeform og i noen tilfeller også ingredienser (som ikke behøver å justeres). For akkurat denne oppskriften kan ingrediensene dobles om du ønsker å lage en større porsjon, bare husk å bruke en større form. Hilsen Marta, MatPrat

  • Kari Surnflødt

    Himmelsk god pai. Lagde den for første gang for 2 uker siden og nå er det ei i ovnen igjen. Lettvin og veldig god 😋😋😋

For å skrive en kommentar må du være logget inn.

Flere yummy ideer til deg!

Andre ting du kanskje synes er interessant

version:11.21.1.13065, server:MP-PRD-WEB14 17.02.2025 23:23:26 handleliste stengt