1. Kok opp vann i en kjele og legg i egg. Kok eggene i 7-9 minutter, avhengig av hvor hard du vil ha plommen. Legg eggene over i iskaldt vann og la dem bli helt kalde. Skrell og sett til side.
2. Legg kjøttdeig i en bolle og tilsett soyasaus, sukker, muskat, salt, pepper, ingefær, chili og vårløk. Bland alt godt sammen.
3. Finn fram tre dype tallerkener. Bland hvetemel og salt og pepper i en tallerken. Visp sammen egg i den neste, og ha panko/griljermel i den siste.
Panko er japansk griljerrasp som gir ekstra sprø skorpe på paneringen. Finnes i asiatiske eller velassorterte dagligvarebutikker. Vanlig griljermel er en god erstatter om du ikke får tak i panko.
4. Ha litt olje på hendene og del kjøttdeig i like mange deler som porsjoner du skal lage (om du skal lage 4 porsjoner trenger du for eksempel 4 like store dele)r. Ta én og én del i hånden og klem ut til en stor oval på størrelse med hånden din. Legg et egg på kjøttdeigen og brett deigen rundt. Glatt overflaten med hendene. Legg dem på bakepapir.
5. Rull de innpakkede eggene forsiktig først i mel, deretter i egg og til slutt i panko/ griljermel.
6. Hell olje i en kjele (oljen bør være 5-6 cm opp fra bunnen av kjelen) og varm opp til 180 °C . Stikk skaftet på en tresleiv ned i oljen. Hvis det bobler kraftig rundt skaftet er oljen varm nok til å legge i eggene.
7. Frityrstek eggene i 5-6 minutter, eller til de er gyllenbrune. La dem renne av seg på litt kjøkkenpapir og server.
Scotch eggs egner seg også godt som forrett, kanskje på et rede av salat eller spirer?
Scotch eggs, eller innbakte egg, har sin historie helt tilbake til England på 1700-tallet, og er muligens inspirert av den persiske retten Nargisi Koftay - Narcissus meatballs. Hvordan retten har fått sitt skotsk-inspirerte navn er usikkert.