Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Scotch egg

Scotch eggs

Ingredienser

porsjoner
  • 4 stk. små egg
  • 500 g kjøttdeig av svin (storfe- eller kyllingkjøttdeig kan også brukes)
  • 1 ss soyasaus
  • 0,5 ss sukker
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 0,5 ss finrevet frisk ingefær
  • 1 stk. finhakket rød chili
  • 1 stk. finhakket vårløk

Panering:

  • 2 dl hvetemel
  • 1 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 2 stk. egg
  • 2 dl panko brødkrum eventuelt griljermel

Til frityrsteking:

  • 1,5 l frityrolje
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 3458 kcal
Fett 352 g
Protein 43 g
Karbohydrater 28 g
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Innbakte egg er populær snacks og piknikmat i England, og flere andre steder i verden. Denne varianten er asiatisk-inspirert, og smaker nydelig som enkel håndmat, dyppet i litt soyasaus eller søt chilisaus. 

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

porsjoner
  • 4 stk. små egg
  • 500 g kjøttdeig av svin (storfe- eller kyllingkjøttdeig kan også brukes)
  • 1 ss soyasaus
  • 0,5 ss sukker
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 0,5 ss finrevet frisk ingefær
  • 1 stk. finhakket rød chili
  • 1 stk. finhakket vårløk

Panering:

  • 2 dl hvetemel
  • 1 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 2 stk. egg
  • 2 dl panko brødkrum eventuelt griljermel

Til frityrsteking:

  • 1,5 l frityrolje
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 3458 kcal
Fett 352 g
Protein 43 g
Karbohydrater 28 g

Slik gjør du

1. Kok opp vann i en kjele og legg i egg. Kok eggene i 7-9 minutter, avhengig av hvor hard du vil ha plommen. Legg eggene over i iskaldt vann og la dem bli helt kalde. Skrell og sett til side.

2. Legg kjøttdeig i en bolle og tilsett soyasaus, sukker, muskat, salt, pepper, ingefær, chili og vårløk. Bland alt godt sammen.

3. Finn fram tre dype tallerkener. Bland hvetemel og salt og pepper i en tallerken. Visp sammen egg i den neste, og ha panko/griljermel i den siste.

Panko er japansk griljerrasp som gir ekstra sprø skorpe på paneringen. Finnes i asiatiske eller velassorterte dagligvarebutikker. Vanlig griljermel er en god erstatter om du ikke får tak i panko.

4. Ha litt olje på hendene og del kjøttdeig i like mange deler som porsjoner du skal lage (om du skal lage 4 porsjoner trenger du for eksempel 4 like store dele)r. Ta én og én del i hånden og klem ut til en stor oval på størrelse med hånden din. Legg et egg på kjøttdeigen og brett deigen rundt. Glatt overflaten med hendene. Legg dem på bakepapir.

5. Rull de innpakkede eggene forsiktig først i mel, deretter i egg og til slutt i panko/ griljermel.

6. Hell olje i en kjele (oljen bør være 5-6 cm opp fra bunnen av kjelen) og varm opp til 180 °C . Stikk skaftet på en tresleiv ned i oljen. Hvis det bobler kraftig rundt skaftet er oljen varm nok til å legge i eggene.

7. Frityrstek eggene i 5-6 minutter, eller til de er gyllenbrune. La dem renne av seg på litt kjøkkenpapir og server. 

Scotch eggs egner seg også godt som forrett, kanskje på et rede av salat eller spirer?
Scotch eggs, eller innbakte egg, har sin historie helt tilbake til England på 1700-tallet, og er muligens inspirert av den persiske retten Nargisi Koftay - Narcissus meatballs. Hvordan retten har fått sitt skotsk-inspirerte navn er usikkert.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Campaign Sound Cloud Block Scotch eggs

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12109, server:MP-PRD-WEB14 21.11.2024 07:29:12