Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Dillolje

Urteolje

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca 4 dl urteolje

  • 70 g ca. friske urter
  • 4 dl rapsolje eller annen nøytral matolje

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Urteolje kan du lage av nesten alle slags friske urter, enten i spennende blandinger eller med bare én urt. Det er flere måter å gjøre det på - her får du tips om de vanligste.

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca 4 dl urteolje

  • 70 g ca. friske urter
  • 4 dl rapsolje eller annen nøytral matolje

Slik gjør du

Urteolje I (enkel):

trinn du kan merke av

Denne oljen egner seg best til bruk med en gang, til å pensle kjøtt under grilling, til salater og som smakstilsetning. Oljen er holdbar i ca 4-6 måneder, men vil miste noe av den friske fargen etter hvert.

Urteolje II:

Oljen er holdbar i minst 6 måneder og bevarer også fargen godt.

De hakkede urtene som blir liggende igjen i kledet kan for eksempel brukes i pesto eller gryter, eller til å sette farge og smak på brød eller rundstykker.

Denne oljen får en dypere farge og mer smak enn den enkle urteoljen. Spinat gjør at oljen får ekstra grønn farge uten å sette så mye smak. Bruk oljen som den er i supper og salater, til å dyppe ferskt brød i eller over en salat, eller til å lage urtemajones. 

Det er flere teknikker som kan brukes når du skal lage urteolje. Noen sverger til å varme opp oljen med urtene for å trekke ut smak, andre synes det er nok å kjøre urter og olje sammen med hurtigmikser eller stavmikser og bruke oljen med en gang. Noen siler oljen slik at rester av urtene blir fjernet, mens andre vil beholde urtene i oljen. Det er både smak og behag og ulike bruksområder som avgjør hvilken metode man velger.

Urteoljen kan også tilsettes eller lages av hvitløk, chili eller sitrusskall. Da bør metode 2 benyttes. 

Noen av urtene som egner seg til å lage olje av: dill, persille, oregano, basilikum, timian, rosmarin, koriander, sitronmelisse, estragon, gressløk, løpstikke, isop.

 

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12510, server:MP-PRD-WEB13 21.12.2024 13:29:05